Key takeaways
- Het bedrag en de verdeling van eindejaarspremies verschillen aanzienlijk tussen sectoren en individuele bedrijven.
- Het bepalen van het bedrag en de criteria voor het toekennen van de bonus valt onder de sectorspecifieke pariteiten of rechtstreeks onder het bedrijf zelf.
- De meeste collectieve arbeidsovereenkomsten, zowel op sector- als bedrijfsniveau, bepalen dat werknemers aanwezig moeten zijn op de uitbetalingsdatum van de bonus en dat ze een minimum anciënniteit moeten hebben.
Voor de eindejaarsuitkering, een voordeel waar veel werknemers naar uitkijken, gelden geen standaardregels. Het bedrag en de verdeling variëren aanzienlijk van sector tot sector en van bedrijf tot bedrijf.
Deze betaling is niet wettelijk verplicht, maar kan wel verplicht worden door collectieve overeenkomsten binnen een sector of bedrijf, arbeidsreglementen of gevestigde bedrijfspraktijken. Als een van deze wettelijke kaders ontbreekt, is er geen verplichting om een eindejaarsuitkering te geven.
Bepaalde regels voor eindejaarsuitkeringen
In de meeste gevallen hebben zowel paritaire comités als bedrijven de praktijk echter toegepast, waardoor het eerder een gewoonte is dan een uitzondering. Het bepalen van het bedrag en de criteria voor het toekennen van de bonus is de verantwoordelijkheid van de sectorale comités of, als er geen sectorale overeenkomst bestaat, rechtstreeks van het bedrijf zelf.
Hoewel deze regels kunnen verschillen, hebben ze over het algemeen een aantal overeenkomsten: de meeste collectieve arbeidsovereenkomsten, zowel op sector- als op bedrijfsniveau, bepalen dat werknemers aanwezig moeten zijn op de uitbetalingsdatum van de bonus en dat ze een minimum anciënniteit moeten hebben, die varieert afhankelijk van de sector. Bovendien stellen sectoren (of, als er geen sectorspecifieke overeenkomst is, bedrijven) vaak bepalingen op om verschillende periodes van afwezigheid gelijk te trekken bij de berekening van het bonusbedrag.
Factoren die het bedrag van de eindejaarspremie beïnvloeden
Het werkelijke toegekende bedrag kan variëren op basis van de paritaire commissie (of, als er geen sectorovereenkomst is, het bedrijf). Sommige overeenkomsten kunnen een dertiende maandsalaris omvatten, andere een vast bedrag dat jaarlijks wordt geïndexeerd, en weer andere berekenen het als een percentage op basis van het vaste of variabele loon van de werknemer (maandelijks of jaarlijks, afhankelijk van de sector).
Over het algemeen worden de bedragen en regels voor eindejaarspremies bepaald door het paritair comité waartoe zowel werknemers als werkgevers behoren. Dit betekent dat een werknemer in de bouwsector een andere bonus kan krijgen dan een kantoormedewerker binnen hetzelfde bedrijf, maar die tot een andere paritaire commissie behoort.
Gerechtigdheid voor eindejaarspremies
Werknemers die in de loop van het jaar in dienst treden of het bedrijf verlaten, kunnen in aanmerking komen voor een pro rata bonus op basis van hun gewerkte tijd, op voorwaarde dat dit is vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst van de sector of in de eigen regels van het bedrijf. De meeste sectoren gebruiken meestal een pro rata van 1/12e per gewerkte maand, vaak gekoppeld aan een ervaringseis.
Als dergelijke bepalingen niet zijn opgenomen in de paritaire commissie of het bedrijf, wordt de bonus toegekend naar rato van het werk dat tijdens dat jaar is verricht. Voor deeltijdwerknemers geldt overeenkomst nr. 35 van de Nationale Arbeidsraad, die de nadruk legt op de gelijke behandeling van voltijd- en deeltijdwerknemers. Daarom hebben deeltijdwerknemers hetzelfde recht op een eindejaarsuitkering als voltijdwerknemers, berekend op basis van hun werkbijdragen.
Belasting eindejaarsuitkering
De eindejaarsuitkering wordt beschouwd als een vorm van inkomen voor de werknemer, wat leidt tot de berekening van sociale zekerheidsbijdragen voor zowel de werkgever als de werknemer.
Vanuit fiscaal oogpunt valt het onder het vennootschapsbelastingtarief dat van toepassing is op uitzonderlijke betalingen en toelagen, zoals uitgelegd door Alexia Buyl, Legal Expert bij Partena Professional.
Belangrijke verschillen
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen bonussen en eindejaarsuitkeringen. De laatste is een uitkering die aan werknemers wordt gegeven ongeacht de bedrijfsprestaties aan het einde van het jaar.
Bonussen daarentegen worden toegekend op basis van het succes van het bedrijf tijdens het jaar en zijn onderworpen aan specifieke berekenings- en toekenningsregels die zijn vastgelegd door de werkgever. Deze regels moeten duidelijk worden gedocumenteerd, inclusief of het een discretionair voordeel is, om te voorkomen dat in de toekomst bonussen moeten worden uitgekeerd in volgende jaren. Net als eindejaarsbonussen worden ook deze bonussen beschouwd als inkomen en zijn ze daarom onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen en dezelfde vennootschapsbelastingtarieven.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!