Eigenaar voormalige Russische restaurants McDonald’s wil nog een westerse keten inlijven

Alexander Govor, de zakenman die de Russische restaurants van McDonald’s heeft overgenomen en getransformeerd, wil nu het Finse verpakkingsbedrijf Huhtamäki kopen voor 151 miljoen euro.

Dat meldt het persagentschap Reuters.

De oorlog in Oekraïne heeft Govor tot nu toe geen windeieren gelegd. Zo nam hij de 850 Russische vestigingen van McDonald’s over nadat de fastfoodketen Rusland de rug toekeerde. Hij zei toen dat hij de restaurants voor “een symbolische som” had gekocht. Intussen hebben verschillende vestigingen de deuren opnieuw geopend, zij het dan onder een andere naam. De nieuwe fastfoodketen heeft de naam Vkusno & Tochka gekregen, wat “Smakelijk en dat is het” betekent.

151 miljoen euro

De overnamehonger van de Siberische zakenman is hoe dan ook nog niet gestild. Reuters meldt op basis van documenten die het persbureau kon inkijken dat Govor nu Huhtamäki wil kopen voor 151 miljoen euro. De zakenman wil de overname financieren met een staatslening van Sberbank en het bedrijf Espentina Limited, dat in Cyprus is geregistreerd.

Govor is samen met Yuri Kushnerov eigenaar van Espentina, zo blijkt uit de documenten die met het persagentschap zijn gedeeld. De fondsen die de ondernemer krijgt van Sberbank, een financiële groep waartegen westerse sancties van kracht zijn, zullen naar Espentina overgeheveld worden via zijn Russische firma Club Hotel, de eigenaar van vroegere restaurants van McDonald’s.

In een ongedateerde brief van Club Hotel-directeur Elena Vnuchkova staat te lezen dat Espentina de overnameprijs zal betalen via een niet-Russische rekening. “Wij zijn bereid de voorgestelde prijs te verhogen tot 151 miljoen euro”, staat er nog in die brief.

Vertrek uit Rusland

Huhtamäki, waarvan drie van de vijf grootste aandeelhouders Finse pensioenfondsen zijn, zei op 14 april al zijn activiteiten in Rusland te zullen verkopen. Het bedrijf had eraan toegevoegd de markt voor potentiële kopers aan het verkennen te zijn. De Finse onderneming had eerder al alle investeringen in Rusland, een markt die goed is voor ongeveer 3 procent van de totale netto-omzet van de groep, stopgezet.

Huhtamaki is sinds 1993 actief in Rusland en produceert daar papieren en plastic bekers, deksels en voedselcontainers voor uiteenlopende merken, waaronder Burger King, KFC en Nestlé.

(mah)

Meer