Key takeaways
- De Amerikaanse eierprijzen (op de groothandelsmarkt) waren afgelopen maand gestegen tot iets meer dan 7 dollar per dozijn.
- Ook Belgische eierprijzen zijn gestegen.
De stijgende voedselprijzen in de Verenigde Staten zijn een blijvend probleem voor gezinnen. Dat meldt de Engelse krant The Guardian. In februari waren de eierprijzen op de groothandelsmarkt gestegen tot iets meer dan 7,5 dollar per dozijn. Hoewel de vogelgriep deze trend heeft verergerd, waardoor eieren voor sommige gezinnen een luxe zijn geworden, maakt het deel uit van een groter patroon van voedselinflatie. Wat de financiële druk op Amerikaanse huishoudens nog groter maakt, is het stagnerende federale minimumloon, dat sinds 2009 op 7,25 dollar per uur is gebleven. De groothandelsprijs van een dozijn eieren is de voorbije weken wel afgenomen tot net geen 3 dollar per dozijn. Dat is wel nog steeds meer dan een jaar eerder. Toen schommelde de prijs rond 2 dollar per dozijn.
Belgische prijzen
Ook in België zijn de prijzen van eieren over de hele lijn gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Landbouwleven. In maart zijn scharreleieren 326,91 euro per 100 kilogram, wat uitkomt op een prijs per ei van ongeveer 16 tot 23 cent. Maar de prijzen kunnen in de winkel hoger zijn, omdat eieren daar in kleinere hoeveelheden verkocht worden. Eieren uit “verrijkte kooien” (=legbatterijen) zijn altijd iets goedkoper en worden verhandeld aan 303,01 euro per 100 kilogram. Biologische eieren gaan over de toonbank voor 340,83 euro per 100 kilogram en de vrije-uitloopeieren zijn met 380,11 euro per 100 kilogram het duurst.
Europese eierprijzen
Belgische eieren zijn structureel duurder dan de Europese, behalve de biologische. Die zijn in België 340,83 euro per 100 kilogram, ongeveer 17 tot 14 cent per ei. In de EU staan biologische eieren gemiddeld op 442,01 euro per kilogram, wat op 22 tot 31 cent per ei uitkomt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!