Key takeaways
- Egypte heeft luchtafweergeschut en artillerie geleverd aan Somalië, waardoor de spanningen tussen Somalië, Ethiopië en Egypte toenemen.
- De zending werd bevestigd door haven- en militaire functionarissen, na een gezamenlijk veiligheidspact dat Egypte en Somalië in augustus ondertekenden.
- Er is bezorgdheid geuit over de mogelijkheid dat deze wapens in de verkeerde handen vallen, waaronder die van Al Shabaab.
Een Egyptisch oorlogsschip heeft onlangs een aanzienlijke hoeveelheid wapens geleverd aan Somalië, waaronder luchtafweergeschut en artillerie, zoals bevestigd door haven- en militaire functionarissen. Deze ontwikkeling, die plaatsvond nadat Egypte en Somalië in augustus een gezamenlijk veiligheidspact hadden ondertekend, zal de spanningen tussen Somalië, Ethiopië en Egypte waarschijnlijk verergeren.
De relatie tussen Egypte en Somalië is dit jaar versterkt door hun gedeelde bezorgdheid over de acties van Ethiopië. Caïro heeft gereageerd door meerdere vliegtuigladingen wapens naar Mogadishu te sturen na het veiligheidsakkoord.
Spanningen in de regio escaleren
Deze escalatie komt voort uit een voorlopige deal die Ethiopië in januari sloot met Somaliland. De deal betreft het leasen van land voor een haven in ruil voor een mogelijke erkenning van de onafhankelijkheid van Somaliland van Somalië. Deze actie maakte Mogadishu woedend en leidde tot een scherpe veroordeling van Egypte, dat al lange tijd onenigheid heeft met Ethiopië over de bouw van de Grote Ethiopische Renaissancedam in de rivier de Nijl.
Op zondag beperkten Egyptische veiligheidstroepen de toegang tot de kade en omliggende wegen toen de wapens van het schip naar een gebouw van het ministerie van Defensie en nabijgelegen militaire bases werden vervoerd. Een Somalische ambtenaar deelde een foto op X, waarop de minister van Defensie Abdulkadir Mohamed Nur het uitladen overzag.
Zorgen over veiligheidsimplicaties
Somaliland heeft zijn bezorgdheid geuit over de mogelijkheid dat deze wapens in verkeerde handen vallen, waaronder die van Al Shabaab, een aan Al Qaeda gelieerde groepering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Somaliland heeft een verklaring uitgegeven waarin deze bezorgdheid wordt geuit.
Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de zending bedoeld is om de legercapaciteit van Somalië te versterken en het streven naar veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling te ondersteunen. Egyptische media meldden dat de Egyptische ambassade in Mogadishu haar burgers had afgeraden om naar Somaliland te reizen vanwege de onstabiele veiligheidssituatie in de regio.
Regionale dynamiek en militaire aanwezigheid
Ethiopië heeft een aanzienlijke militaire aanwezigheid in Somalië, met ongeveer 3.000 soldaten die deelnemen aan de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (ATMIS) en naar schatting 5.000-7.000 troepen die worden ingezet onder een bilaterale overeenkomst. Somalië heeft geëist dat alle Ethiopische troepen voor het einde van het jaar worden teruggetrokken, tenzij Addis Abeba de overeenkomst met Somaliland herroept. Ondertussen heeft Egypte aangeboden troepen te leveren aan een nieuwe vredesmissie in Somalië, hoewel Caïro nog geen publiekelijk commentaar heeft gegeven op dit aanbod. Ethiopië heeft nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar, maar heeft eerder verklaard niet passief te willen blijven terwijl “andere actoren” de regio destabiliseren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!