Effectieve pensioenleeftijd in België nog altijd bij laagste van OESO

In 2018 bedroeg de effectieve pensioenleeftijd in ons land gemiddeld 61,8 jaar. Dat blijkt uit een rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag publiceerde.

De effectieve pensioenleeftijd in België ligt nog steeds een pak lager dan in de meeste andere landen binnen de OESO. Enkel Slovakije (61,1 jaar), Frankrijk (60,8 jaar) en Luxemburg (60,5 jaar) doen slechter. Het gemiddelde van de OESO ligt op een effectieve pensioenleeftijd van 65,4 jaar.

De lage effectieve pensioenleeftijd in ons land draagt er mede toe bij dat de levensverwachting van Belgen na hun pensioen wel bij de hoogste is. In de tabellen van de OESO staat België op de zesde plaats. Mannen rest gemiddeld nog 21,1 jaar, vrouwen 25,5 jaar.

Iets lagere levensstandaard

In België vallen ouderen wel meer dan in andere landen terug op hun wettelijke pensioenuitkering. Die vertegenwoordigt in België 85 procent van het inkomen van 65-plussers, het hoogste percentage in de OESO. Werk en kapitaal vertegenwoordigen respectievelijk 8,9 en 6 procent van het inkomen.

Daardoor boeten gepensioneerden in België vaak ietwat in op hun levensstandaard. Het beschikbaar inkomen van ouderen bedraagt hier gemiddeld 79,7 procent van het inkomen van de totale bevolking, terwijl het OESO-gemiddelde op 87,4 procent ligt. Enkel Australië, Estland, Letland, Litouwen, Tsjechië en Zuid-Korea scoren op dat vlak slechter volgens de studie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20