Eerste zomersoldendag ‘dramatisch’

De eerste dag van de zomersolden was ‘dramatisch’. Er is sprake van 50 procent minder omzet vergeleken met vorig jaar, al is het moeilijk om te vergelijken omdat dit jaar strenge coronamaatregelen gelden. Dat meldt handelsfederatie Comeos zaterdagnamiddag. Comeos benadrukt dat het beter zou zijn als we mogen winkelen met onze bubbel.

De handelaars zijn volgens Comeos ‘zeer teleurgesteld’. Zaterdagochtend was er heel weinig volk, in de namiddag kwamen er iets meer shoppers in de winkels. Volgens Comeos is het moeilijk om te vergelijken met vorig jaar omdat nu strenge coronamaatregelen gelden. Toch is er sprake van 50 procent minder omzet vergeleken met de eerste soldendag in de zomer van 2019.

‘Het is evident dat de strenge coronamaatregelen de belangrijkste reden zijn’, zegt Déborah Motteux van Comeos. ‘Voorts zijn veel mensen op vakantie en het was ook een warme en zonnige dag.’ Tot slot heeft de verplaatsing van de zomersolden, die een maand later dan normaal startten, ook een negatief effect gehad. Dat we niet met onze bubbel naar de winkel mogen, maar wel op restaurant, vindt Comeos absurd.

‘Sommige winkeliers zagen een volwassene komen winkelen met één kind en later opnieuw de winkel binnenstappen met een ander kind. Soms waren de winkels leeg en mochten twee volwassenen die tot dezelfde bubbel behoren toch niet samen in de winkel’, aldus Motteux.

Comeos zou de maatregelen dus graag versoepeld zien. ‘Het zou goed zijn als we mochten winkelen met onze bubbel.’ Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) veroorzaakte ‘de eerste dag van de uitgestelde solden geen grote stormloop zoals vele andere jaren’.

Uit cijfers van de ondernemersorganisatie blijkt dat de omzet de helft lager ligt dan bij de start van de solden vorig jaar. In Antwerpen gaat het zelfs om min 70 procent. Ook het NSZ wil een versoepeling van de maatregelen.

‘Willen we vermijden dat één op de vijf winkels het einde van het jaar niet haalt, moeten de regels snel aangepast worden’, zegt Christine Mattheeuws. ‘Shoppen tijdens de solden doe je met je partner, met je kinderen of met je vriendinnen. Laat ons naar analogie met de horecasector toelaten dat er met de bubbel kan worden geshopt.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20