Eerste kerncentrale in de Arabische wereld is operationeel

Kerneenheid 1 van Barakah 1 is deze week in commerciële werking getreden, zo heeft de Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) bekendgemaakt. Barakah 1 bevindt zich in Abu Dhabi en is de eerste kerncentrale in de Arabische wereld. De gestarte eenheid is nu al de grootste elektriciteitsproducent in de VAE sinds zij begin december 100 procent vermogen bereikte.

ENEC liet optekenen dat de 1400-megawatt-eenheid, die zich in de Al Dhafra-regio van Abu Dhabi bevindt, nu de klok rond ‘constante, betrouwbare en duurzame elektriciteit’ levert. Als gevolg daarvan meent ENEC dat het ‘de grootste ontkoling inspanning van alle industrieën in de VAE leidt’.

De start van de commerciële exploitatie kwam er na uitgebreide tests onder toezicht van de Federale Autoriteit voor Nucleaire Controle. Deze voerde tot op heden 312 onafhankelijke inspecties van de centrale uit. De analyses werden uitgevoerd naast meer dan 42 beoordelingen en peer reviews door de Internationale Organisatie voor Atoomenergie en de World Association of Nuclear Operators, aldus ENEC.

‘Na meer dan 10 jaar van strategische planning, programmaontwikkeling en bouw, luiden we vandaag vol vertrouwen het begin in van een nieuw hoofdstuk in de overgang van de VAE naar schonere energiebronnen’, aldus Mohamed Ibrahim Al Hammadi, CEO van ENEC.

Kernenergie centraal in energietransformatie

Sama Bilbao y León, directeur-generaal van de World Nuclear Association meldde: ‘Het engagement van de VAE voor een toekomst met schone energie die tegelijk de duurzame sociaaleconomische ontwikkeling van iedereen in het land verzekert, is er een die door veel meer landen in de wereld moet worden nagevolgd. Kernenergie zal centraal moeten staan in deze energietransformatie als we een kans willen maken om tegen 2050 een netto-uitstoot van nul koolstof te bereiken’.

De Barakah-kerncentrale wordt gebouwd door een conglomeraat onder leiding van de Korea Electric Power Corporation. De bouw begon in 2012. De atoomcentrale bestaat uit vier APR-1400 eenheden. Eenheid 2 is nu klaar met het laden van de splijtstof en doorloopt alle vereiste processen voor de opstart, die voor later dit jaar is gepland. De bouw van eenheden 3 en 4 is voor respectievelijk 94% en 89% voltooid.

Barakah One Company, ENEC’s dochteronderneming die belast is met de financiële en commerciële activiteiten van het Barakah-project, heeft in 2016 een stroomafnameovereenkomst getekend met de Emirates Water and Electricity Company. Dat deed zij voor de aankoop van alle elektriciteit die in de centrale wordt opgewekt voor de komende 60 jaar. (wdm)

Lees ook: 5 gouden tips om handel te drijven met bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20