Een project dat in de markt is gezet als “het eerste Franse offshore windmolenpark op commerciële schaal” is sinds deze week volledig operationeel.
In het nieuws: Het windmolenpark Saint-Nazaire, dat in de wateren voor de Franse zuidwestkust ligt, is woensdag in bedrijf genomen. Dat meldt onder meer de nieuwssite CNBC.
- Saint-Nazaire bestaat uit 80 windturbines en heeft een totale capaciteit van 480 megawatt (MW).
- Volgens het nutsbedrijf EDF, dat in handen is van de Franse staat en het project mee heeft vormgegeven, moet het windmolenpark de Fransen helpen om hun doelstellingen voor de energietransitie te halen.
- Zo wil Frankrijk binnen acht jaar 32 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen.
Atoomstroom
Opvallend, want… Frankrijk haalt ongeveer 70 procent van zijn elektriciteit uit (koolstofarme) kernenergie, en zet als hernieuwbare strategie dan ook vooral in op nucleaire projecten.
- Volgens de World Nuclear Association beschikken de Fransen over 56 operationele kernreactoren. Niettemin kende Parijs het voorbije jaar heel wat problemen met zijn kernvloot.
- Op de site van de transmissienetbeheerder RTE staat dat Frankrijk, op het moment van schrijven, amper 6 procent van zijn stroom uit windenergie haalt.
- Wat windenergie op zee betreft, is het aandeel in de Franse energiemix nog kleiner, zo betoogt CNBC.
- In 2021 bedroeg dat aandeel een cumulatieve capaciteit van slechts 2 MW, volgens cijfers van sectororganisatie WindEurope.
- Maar: “Vanaf 2022 zullen er eindelijk verschillende offshore-installaties in bedrijf worden genomen, en we verwachten 3,3 gigawatt (GW) aan offshore-windinstallaties vanaf nu tot 2026”, zo schrijft WindEurope in een verslag.
- Wat windenergie op zee betreft, is het aandeel in de Franse energiemix nog kleiner, zo betoogt CNBC.
Baggeraar
Belgische bijdrage: Het Aalsterse baggerbedrijf Jan De Nul zorgde voor het transport en de installatie van alle windturbines, alsook de monopalen waarop de turbines gefundeerd zijn.
- Jan De Nul’s jack-upinstallatieschip ‘Vole au vent’ was verantwoordelijk voor de uitvoering van de installatiewerken.
- Die gingen als volgt. De turbines werden in sets van vier op het schip geladen. De ‘Vole au vent’ bracht ze vervolgens 12 kilometer offshore, in het noordelijke deel van de Golf van Biskaje. Daar plaatste de 1.500 ton wegende kraan aan boord van het schip ze op de grondvesten op de zeebodem. Afhankelijk van de weersomstandigheden nam de installatie van één turbine ongeveer 24 uur in beslag.
- “De uitzonderlijk snelle installatie is het resultaat van een uitgebreid engineeringsproces, een geoptimaliseerde voorbereiding en planning van de schepen en een uitstekende samenwerking met onze klant Parc éolien en mer de Saint-Nazaire en turbineleverancier GE”, zegt Pieter Vandezande, project manager bij Jan De Nul, in een reactie aan Het Laatste Nieuws.
(evb)