Eerste bank snoeit in spaarrentes na renteknip ECB

Eerste bank snoeit in spaarrentes na renteknip ECB
Christine Lagarde – Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

MeDirect is de eerste bank die de spaarrentes wijzigt nadat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de beleidsrente voor de zesde keer sinds afgelopen zomer heeft verlaagd. Kans is groot dat andere financiële instellingen binnenkort het voorbeeld van de internetbank zullen volgen.


Key takeaways

  • MeDirect is de eerste bank die de spaartarieven naar beneden bijstelt als reactie op het jongste rentebesluit van de ECB.
  • Door die renteverlagingen daalt het aantal spaarboekjes met een rente van 2 procent of meer verder.
  • Verwacht wordt dat de monetaire instelling op de komende bijeenkomst de pauzeknop zal indrukken.

Context: De ECB heeft donderdag de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd tot 2,5 procent.

  • Dat betekent dat de banken een lagere vergoeding krijgen voor de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling. Voor de zomer van 2024 bedroeg de zogenaamde depositorente nog 4 procent.
  • Sinds de start van de versoepeling van het Europese rentebeleid hebben nagenoeg alle banken de spaartarieven gewijzigd. Zo is de gemiddelde rente sinds afgelopen zomer gezakt van 1,7 naar 1,51 procent.

In het nieuws: Door het jongste rentebesluit zullen de banken een vervolg geven aan de renteverlagingen. MeDirect neemt alvast het voortouw. De nieuwe spaarrentes zijn onmiddellijk van kracht.

  • De rente op het spaarboekje Essential Sparen daalt van 2 naar 1,8 procent. Je kunt maximaal 25.000 euro op die rekening parkeren.
  • De bank verlaagt ook de rente op de rekening Fidelity Sparen van 2 naar 1,8 procent.
  • Het is de tweede renteknip van MeDirect sinds de start van dit jaar. De financiële instelling heeft op 30 januari ook al het mes gezet in de spaartarieven.

Ook dit: De broker Trade Republic heeft donderdag kort na de bekendmaking van het rentebesluit de vergoeding verlaagd die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen. Die bedraagt voortaan 2,5 procent. Dat is hetzelfde tarief als de ECB-rente.

Spaarrente bij vier op vijf spaarboekjes lager dan 2 procent

Opgemerkt: Door de renteverlagingen van MeDirect daalt het aantal spaarboekjes met een rente van 2 procent of meer verder.

  • Volgens de vergelijking van Spaargids.be moet je bij 41 van de 55 spaarrekeningen (voor volwassenen) tevreden zijn met een spaarvergoeding die lager ligt.
  • Meer zelfs, bij vijftien spaarformules duikt het tarief onder de symbolische grens van 1 procent. Dat is net iets meer dan een op de vier rekeningen.
  • Kans is groot dat nog meer banken de spaartarieven zullen verlagen. De grootbanken ING en BNP Paribas Fortis hebben dat nog maar onlangs gedaan. Hun concurrenten Belfius en KBC hebben toen niet gereageerd, maar het jongste rentebesluit van de ECB zou hen wel eens kunnen aanzetten om ook de spaarvergoedingen te verlagen.

Komt er een rentepauze aan?

Tot slot: Er is misschien een lichtpuntje voor de spaarders: de ECB hintte donderdag op een eventuele rentepauze in april.

  • ECB-voorzitter Christine Lagarde maakte tijdens een toelichting van het rentebesluit duidelijk dat een verdere renteverlaging bij de volgende vergadering niet zeker is.
    • “Als de data aangeven dat het gepaste monetair beleid een renteverlaging is, dan zullen we de rente verlagen. Als de data aangeven dat dat niet het geval is, dan zullen we de rente niet verlagen en zullen we pauzeren. De onzekerheid is enorm groot, volgens sommige bestuurders zelfs fenomenaal”, luidde haar boodschap. In het persbericht merkte de ECB ook op dat rentebeleid vandaag “beduidend minder restrictief is dan voorheen.”
  • Ook ING-econoom Carsten Brzeski verwacht dat de monetaire instelling nu even zal wachten om het geldbeleid verder te versoepelen. “Een rentepauze om het monetair beleid af te stemmen op de nieuwe macro-economische realiteit lijkt”, zegt hij in een analyse. Hij verwacht nog een renteverlaging in de zomer, waardoor de beleidsrente dus verder zou zakken tot 2,25 procent.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.