Eenzaamheid wordt de dodelijkste epidemie in onze maatschappij

Een gevoel van eenzaamheid doet het risico op cardiovasculaire problemen gevoelig toenemen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers aan de University of York in Engeland bij meer dan 180.000 Britten.

Personen die vaak alleen zijn, bleken volgens het rapport 29 procent meer kans te lopen het slachtoffer te worden van een hartaanval dan collega’s met een sterk sociaal netwerk. Bovendien zou eenzaamheid ook de kans op een beroerte met 32 procent doen toenemen. Opgemerkt wordt dat eenzaamheid voor hartfalen een even groot risico betekent als angstigheid of professionele stress.

Openbare gezondheid

“Er kunnen verschillende manieren worden geïdentificeerd waarop eenzaamheid de gezondheid beïnvloedt,” zegt onderzoeksleider Nicole Valtorta. “In eerste instantie heeft eenzaamheid een negatieve impact op de fysieke activiteit, maar tevens bevordert de situatie ook het rookgedrag en ongezonde eetgewoontes.” “Daarnaast blijkt eenzaamheid vaak ook het immuunsysteem te ondermijnen, terwijl bovendien een grotere gevoeligheid voor stress moet worden geregistreerd.” “Tenslotte is er ook een psychologische impact, want eenzaamheid moet vaak worden gekoppeld aan angstaanvallen en depressies. Daarentegen hebben sterke sociale banden een positieve impact op de cardiovasculaire gezondheid.” “Goede sociale relaties zijn voor de gezondheid even belangrijk als fysieke beweging,” benadrukt Nicole Valtorta. Onder meer wordt daarbij gewaarschuwd voor een stille epidemie van eenzaamheid bij ouderen. Valtorta wijst erop dat meer dan de helft van alle Britse vijenzeventigplussers alleen wonen. Ongeveer één miljoen Britten zouden onder eenzaamheid lijden. Vertegenwoordigers van de Britse Local Government Association roepen in een commentaar op om eenzaamheid als een probleem van openbare gezondheid te erkennen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20