Expert plaatst vraagtekens bij eenjarige staatsbon: “Verkiezingen zijn potentieel risico”

Expert plaatst vraagtekens bij eenjarige staatsbon: “Verkiezingen zijn potentieel risico”
Minister van Financiën Vincent van Peteghem (cd&v) – HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Belga via AFP

De eenjarige staatsbon die de federale regering uitbrengt, blijft over de tongen gaan. Business AM schreef er al uitgebreid over, en nu is ook professor financiële economie Hans Degryse voorzichtig positief. Hij heeft wel enkele bedenkingen.


Beluister hier het volledige interview met professor Degryse:


Waarom is dit belangrijk?

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) lanceert een staatsbon van een jaar. Hij wil daarmee de concurrentiestrijd in de bankensector aanwakkeren. Of investeren in de staatsbon echt opportuun is, hangt af van een aantal voorwaarden die nu nog onbekend zijn.
  • Degryse: “De exacte details zijn nog niet bekend, maar blijkbaar is de regering aan het werk om een lagere roerende voorheffing van 15 procent op de staatsbon te heffen. Dat ten opzichte van de rente die je kan krijgen bij een termijnrekening, waarop een roerende voorheffing van 30 procent van toepassing is. Dat betekent dat die staatsbon potentieel een alternatief kan zijn voor mensen die denken aan een belegging op een jaar, bijvoorbeeld via een spaarboekje.”
  • “Of je moet investeren in die staatsbon hangt af van de concrete voorwaarden die nog aangekondigd moeten worden. De hoogte van de rente, de prijs, of de lage roerende voorheffing doorgaat. En je stelt je geld ter beschikking van de Belgische overheid. Er zijn ook verkiezingen volgend jaar, dus er is een potentieel risico dat er wat problemen zouden kunnen zijn. Dat is moeilijk in te schatten, maar het fiscale statuut kan de staatsbon aantrekkelijk maken.”
  • “Tot op heden hebben staatsbonnen een langere looptijd gehad: drie en vijf jaar. Misschien op een bepaald ogenblik ook acht of tien jaar. De roerende voorheffing was toen nog altijd 30 procent. Het was fiscaal minder aantrekkelijk. Hier heb je een soort roll-over risico. (Risico waarbij er geen goedkope opties zijn wanneer de belegger een optie door wil rollen, red.) Als de staatsbon volgend jaar vervalt, hoe hoog zal die rente op dat ogenblik zijn?”, vraagt Degryse zich af.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.