Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, wil in september een eenjarige staatsbon lanceren om zo de concurrentie aan te gaan met de spaarboekjes. Is het een goed idee om binnen enkele maanden je geld toe te vertrouwen aan de overheid?
Zal de eenjarige staatsbon een goed alternatief zijn voor het spaarboekje?
Waarom is dit belangrijk?
De eerder bescheiden spaarrentes zijn een doorn in het oog van de regering. Die wil dat de banken daar iets aan doen. Toch is het volgens de Nationale Bank van België (NBB) en de Europese Centrale Bank (ECB) geen goed idee om als overheid (rechtstreeks) in te grijpen. Dat kan de financiële stabiliteit van de banken in gevaar brengen. Van Peteghem hoopt dat een eenjarige staatsbon, die waarschijnlijk meer zal opbrengen dan de spaarboekjes, de banken alsnog zal aanzetten om de tarieven naar boven bij te stellen.De context: Van Peteghem wil in september een eenjarige staatsbon lanceren.
- De staatsbons zullen specifiek gericht zijn op particulieren. De minimale inleg bedraagt 100 euro. Je kunt je inschrijven bij de banken of bij het Agentschap voor de Schuld.
- De minister gaat ook onderzoeken of het mogelijk is om de roerende voorheffing uitzonderlijk te verlagen van 30 naar 15 procent, wat het nettorendement een stevige boost kan geven.
- Het is nog niet duidelijk hoeveel die staatsbon zal
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.