Een zeecontainer als tiny house: hier moet je aan denken

Geschreven met branded content van CARU Containers.

Zie jij wonen in een tiny house helemaal zitten? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Wat in de afgelopen jaren steeds meer populariteit heeft gekregen, is de zeecontainer als tiny house. Dit is dan ook absoluut iets wat je kunt overwegen. Voordat je hier een beslissing over kunt maken, is het natuurlijk eerst goed om te weten wat je hierbij allemaal kunt verwachten. Waar je allemaal aan moet denken bij een zeecontainer als tiny house? Wij zetten hieronder wat handige informatie op een rij.

Een oplossing voor de woningnood

Waar een container vaak nog wordt gebruikt als opslagcontainer om je spullen veilig en droog op te bergen, worden containers nu dus ook ingezet als woningen. Een groot voordeel van een zeecontainer als tiny house is het feit dat het een oplossing kan zijn voor de woningnood. Met de huidige woningmarkt is het momenteel namelijk maar lastig om een geschikte woning te vinden. Een containerwoning kopen of bouwen kan daarom een aanrader zijn. Deze manier van wonen is meer toegankelijk en hoewel je het misschien niet verwacht, kun je hier een fantastische woonruimte van maken. Het is dan ook zeker iets waar je over na kunt denken als je graag klein wilt wonen en op zoek bent naar een nieuwe plek.

Wat komt er kijken bij een zeecontainer als tiny house?

Voordat je kunt bepalen of een containerwoning wellicht iets voor jou is, is het goed om te weten wat hier allemaal bij komt kijken. Met een zeecontainer huren of kopen kun je alle kanten op. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel ruimte je wilt hebben. Als je voor nu alleen een tiny house wilt hebben maar later misschien uitgebreider wilt wonen, is het met een containerwoning ook mogelijk om verschillende containers te schakelen tot een groter huis. Zelfs verdiepingen zijn hierbij mogelijk. Een containerwoning kun je qua interieur naar je eigen wens inrichten. Je hebt maar weinig spullen nodig als je beschikt over één container, omdat het niet zoveel ruimte heeft als een normale woning. 

De woningen zijn vaak van metaal en compleet afgesloten. Er wordt vaak gekozen voor het openlaten van één kant met grote glazen ramen. Dit heeft als voordeel dat je op deze manier van prachtig uitzicht kunt genieten, mits je op een mooie plek woont. Naast een zeecontainer komt ook de term prefab containerwoning steeds vaker voorbij. Dit is ook zeker iets om over na te denken als je een tiny house zoekt. Deze containers zijn modern vormgegeven en kunnen echt gebruikt worden als designwoning. Ze zijn kant-en-klaar en kunnen vaak heel snel worden geleverd. Niet alleen is dit handig als je snel wilt wonen, maar ook als je de ruimte bijvoorbeeld wilt gebruiken als werkruimte.

De kosten voor een containerwoning zijn relatief laag en dat is fijn. Het totaalbedrag is uiteraard wel afhankelijk van jouw wensen, de materialen en de afwerking. Echter kun je minimaal uitgaan van een totaalprijs van ongeveer tussen de 10.000 en 12.500 euro (inclusief inrichten). Hoe luxer je de woning maakt, hoe duurder het uiteraard wordt. Hoe het met de containerwoning vergunning in Nederland zit? Voor een containerwoning heb je op eigen terrein niet altijd een vergunning nodig, maar doe hier altijd even onderzoek naar om hier zeker van te zijn. Hieronder vertellen we je meer over de voor- en nadelen van containerwoningen.

Wat zijn de voordelen van een containerwoning?

Een containerwoning heeft meerdere voordelen. Een van de grootste voordelen hiervan is toch wel de prijs. De kosten van een containerwoning liggen relatief laag, waardoor je hier al te veel geld kwijt hoeft te zijn aan een nieuwe woonplek. Een ander mooi voordeel van deze woning is dat het makkelijk te verplaatsen is. Bovendien is het een mooie bijkomstigheid dat de containers gemakkelijk uit te breiden zijn. Als je nu graag een tiny house hebt maar over een tijdje wat uitgebreider wilt wonen, dan is dit mogelijk. De containers kun je stapelen, waardoor meerdere containers met elkaar gecombineerd kunnen worden. Ook een voordeel aan een containerwoning is dat deze bestand is tegen slechte weersomstandigheden dankzij de sterke materialen.

Wat zijn de nadelen van een containerwoning?

Het hebben van een containerwoning heeft ook nadelen. Zo ben je beperkt in de ruimte, waardoor je ook niet helemaal los kunt gaan met de inrichting. Een ander nadeel van deze woning is dat wanneer je er met meer mensen wilt wonen, je direct al voor meer verdiepingen moet gaan wat extra geld kost. Als je jouw zeecontainer niet op eigen terrein wilt plaatsen, is tevens een bouwvergunning nodig. Het aanvragen hiervan kan een tijdje duren, wat een nadeel is.

Nu je meer weet over de containerwoningen, kun je bepalen of dit wellicht ook iets voor jou is. Het wordt steeds populairder, waardoor het zeker iets is om te overwegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20