Een waarschuwing over voedselvoorraden doet Chinezen in paniek winkelen

Sinds een waarschuwing aan de Chinezen om voedselvoorraden aan te leggen, zijn de burgers massaal naar de supermarkten getrokken, en de theorieën over het werkelijke risico achter deze waarschuwing zijn wijdverbreid.

De nota van de Chinese regering, die maandag werd verzonden, verschilt echter niet zoveel van andere berichten die de regering in het verleden heeft verzonden, analyseert CNN Business. Zij vraagt de lokale overheden erop toe te zien dat de burgers genoeg te eten hebben en dat de prijzen niet te hoog oplopen – de laatste weken is China getroffen door stroomuitvallen, extreme weersomstandigheden en de gevolgen van de gezondheidscrisis voor de voedselvoorzieningsketen, met het risico dat de voedselvoorziening op lokaal niveau wordt afgesloten.

Situatie loopt uit de hand

Het bericht was dus niet aan de burgers gericht, maar het had wel een vergaand effect. Mensen zagen het als een persoonlijke waarschuwing. Zij waren geïntrigeerd door een taal die verschilde van andere soortgelijke nota’s. lokale overheden zouden burgers moeten aanmoedigen om voorraden aan te leggen die noodzakelijk zijn.

Internetgebruikers maken zich ook zorgen over een vergelijking met Covid; toen de eerste golf uitbrak, vroeg de regering niet om voorraden aan te leggen, meldt CNN.

De situatie is sinds begin deze week uit de hand aan het lopen. Op een video van het door de staat gerunde China News Weekly zijn enorme rijen te zien in de stad Changzhou in de provincie Jiangsu. De winkelkarretjes zijn vol en de schappen zijn leeg.

De regering heeft onlangs de mensen opgeroepen niet meer voedsel te bestellen dan zij nodig hebben. Voorts hebben de beleidsmakers gewaarschuwd dat ze maatregelen zullen nemen tegen restaurants die voedsel verspillen.

Oorlog met Taipei?

Er wordt veel gespeculeerd dat de Chinezen hamsteren omdat de spanningen met Taiwan, een onafhankelijk eiland dat China als het zijne beschouwt, hoog oplopen. Er is echter geen bewijs van een op handen zijnde oorlog. “Maar de paniekaankopen tonen aan dat er enige spanning is, en die neemt toe,” zegt Willy Lam, een professor geschiedenis aan de Chinese Universiteit van Hongkong.

Sindsdien hebben de autoriteiten de ernst van de situatie ontkend door te zeggen dat er voldoende voedsel beschikbaar is en dat het aanleggen van voorraden altijd een goede oefening is in rampenpreventie.

In ’s werelds dichtstbevolkte land is voedsel een constante zorg. In de jaren vijftig en zestig stierven miljoenen mensen van de honger.

Meer