Geschreven met de input van Maes Oil.
De meeste zelfstandigen gebruiken een tankkaart voor hun bedrijfswagen omdat dat het veel makkelijker is om aan te geven bij de fiscus en daardoor de administratie vereenvoudigt. Maar wat zijn nu de regels rond de btw-aftrekbaarheid en welke tankkaart kies je best?
Tanken in verschillende stations over de Benelux
Wanneer je kiest voor een tankkaart, neem je best een multimerken tankkaart aangezien je met deze kaart kan tanken in een groot netwerk van Belgische tankstations. Het is flexibeler en gewoon veel handiger, en vaak niet duurder dan een eigenmerkentankkaart. Wat nog mooier is, is een tankkaart zonder vaste kosten, zoals ze die hebben bij MAES. Deze kaart komt zonder kleine lettertjes en extra kosten en je tankt steeds aan een scherpe prijs.
Maar hoe zit het dan wanneer je tankt in het buitenland? Wanneer je vaak in het buitenland rijdt, kan je ook een tankkaart voor in Europa aanvragen. Als je eerder binnen de Benelux blijft, dan kijk je best of jouw tankkaart ook niet geldig is in Nederland en Luxemburg. Een all-in-one tankkaart heeft namelijk vaak ook een ruime dekking in Nederland en Luxemburg. Bij je btw-aangifte moet je hier ook mee rekening houden, aangezien je natuurlijk niet de btw die je in het buitenland hebt betaald in België kan terugvragen. Of je dus je btw kan aftrekken, hangt af van het land waar je hebt getankt. In Nederland is de btw bijvoorbeeld 100% aftrekbaar, maar in andere landen zoals Denemarken weer helemaal niet. Wanneer je vaak in het buitenland tankt, kan je een verzoek indienen via een Vatrefund aanvraag via de FOD Financiën.
Btw-aangifte in België
Hoe werkt nu de btw-aangifte in verband met je verbruik en tankkaart in België? Om je btw te kunnen terugkrijgen in België moet je kunnen aantonen wat je verbruikt hebt. Daardoor is een tankkaart interessant omdat deze maandelijks zelf de kosten bundelt in facturen die je kan indienen bij de fiscus. Wanneer je de app van je tankkaart gebruikt, kan je ook je eigen kosten in de gaten houden en alles gestructureerd bijhouden. Bij een eenmanszaak geldt het volgende: privéverplaatsingen zijn niet fiscaal aftrekbaar, je woon-werk verkeer is aftrekbaar voor 0,15 euro per kilometer. Overige beroepsverplaatsingen zijn deels aftrekbaar en hiervoor moet je de kosten (i.e. verbruik) kunnen aantonen. Hierbij is de btw maximaal 50% aftrekbaar. Heb je nog meer vragen omtrent btw regels? Dan neem je best een boekhouder onder de arm of je vindt meer informatie op de FOD Financiën website.