Een stuk hout van 4,2 miljoen dollar

[PICTURE|sitelpic]Een houten stok met een prijskaartje van 4,2 miljoen dollar? Is die stok dan mogelijk met diamanten ingelegd of is het hout bekleed met goud of kostbaar leder? Nee, het gaat om een gewoon stuk hout, maar de stok zou wel eens de oudste ijshockeystick ter wereld kunnen zijn.

Er staat ‘zou wel eens’, want in 2009 was er een Canadese man die via eBay een oude stick probeerde te verkopen voor een minimum vraagprijs van één miljoen dollar. Hij had de hockeystick zelf gekocht in een antiekzaak in Quebec voor zo’n drieduizend Canadese dollar. Via een C14-datering met koolstof kon de man achterhalen dat de stick dateerde uit de jaren 1600. Historici en wetenschappers bevestigden dat het hout erg oud was, maar stelden dat de stok mogelijk veel recenter was uitgesneden in de vorm van een ijshockeystick.

De titel van oudste (en duurste) ijshockeystick gaat daarom naar een stick die werd vervaardigd in Ontario in 1850, een tiental jaar voor de eerste ijshockeywedstrijd werd gespeeld. De stick kwam in handen van Gordon Shape die de waarde van de antieke stok schat op zo’n 4,2 miljoen dollar. Sindsdien kan je deze dure hockeystick gaan bekijken in Toronto in de bar van de legendarische Canadese ijshockeyspeler Wayne ‘The Great One’ Gretzky, volgens velen de beste ijshockeyspeler aller tijden. (JCV)

 

Meer