De bank-verzekeraar KBC werkt voortaan met hogere tarieven voor risicovolle klanten. Het gaat daarbij specifiek over eenmansbedrijven en rechtspersonen die actief zijn in een sector waar het risico op witwaspraktijken groot is, zoals kansspelen en nachtwinkels.
Er gelden in ons land allerhande strenge regels voor de banken. Die zijn onder meer bedoeld om de klanten te beschermen, maar ook om zwart geld op te sporen. Er wordt daarbij gesproken van Know Your Customer (KYC). Zo moet de bank altijd verifiëren waar het geld van een klant vandaan komt. Die informatie moet ook regelmatig geüpdatet worden en de financiële instellingen moeten ongebruikelijke transacties zo snel mogelijk detecteren.
Forse investeringen
Om de voortdurende wijziging van de regels bij te houden, moeten de banken fors investeren om hun interne controlemechanismen te verfijnen. KBC hanteert daarom nu een hogere vergoeding voor risicovolle klanten.
De controle van dergelijke klanten is immers een pak arbeidsintensiever dan die van “gewone klanten”, Dat meldt De Tijd. Het gaat onder meer over eenmanszaken en rechtspersonen die actief zijn in afvalverwerking, kansspelen, nachtwinkels of andere sectoren waar de risico’s op witwassen hoger worden ingeschat.
KBC laat in een reactie aan de economische nieuwssite weten dat de klanten die de bank als het risicovolst beschouwt op de hoogte worden gebracht van de tariefwijzigingen. Hoeveel meer ze moeten betalen, is afhankelijk van de klant. Volgens de financiële instelling wordt de bijkomende factuur jaarlijks afgerekend en staat die in verhouding tot het risicoprofiel van het bedrijf en de daarmee verbonden kosten die de bank moet maken om de antiwitwaswetgeving te volgen.
Niet iedereen uit een risicosector wordt geviseerd
De bank-verzekeraar benadrukt dat niet alle klanten in de risicovolle sectoren worden geviseerd. “Slechts een ‘minieme fractie moet voortaan meer betalen”, klinkt het. KBC liet eerder dit jaar overigens weten dat het kunstmatige intelligentie zal inzetten om witwaspraktijken tegen te gaan.
Hoe dan ook kunnen de boetes voor de financiële instellingen fors oplopen als ze niets doen om dergelijke wantoestanden op te sporen. Enkele jaren geleden moest bijvoorbeeld de Nederlandse ING Groep een monsterboete van 775 miljoen euro betalen in een witwaszaak, herinnert De Tijd zich.
(lb)