Een recessie komt nu wel heel dichtbij voor het Verenigd Koninkrijk

Een recessie komt nu wel heel dichtbij voor het Verenigd Koninkrijk
Rishi Sunak – (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Net zoals tal van andere landen ziet het Verenigd Koninkrijk de economische activiteit afnemen door onder meer de energiecrisis. Het Britse bbp is in het derde kwartaal met 0,3 procent gekrompen. Als dat ook gebeurt in het vierde kwartaal, bevindt onze overzeese buur zich (in theorie) in een recessie.

Waarom is dit belangrijk?

Centrale banken wereldwijd verhogen de rente om de inflatie te temperen. Dat verstrakkende geldbeleid doet het risico op een recessie toenemen, want door een hogere rente stroomt er minder geld naar de economie. Ook de energiecrisis speelt een belangrijke rol in Europa. Het Verenigd Koninkrijk betaalt ook nog eens "the true price" voor de Brexit.

In het nieuws: de Britse economie is met 0,3 procent gekrompen in het derde kwartaal

  • De krimp volgt op een minieme groei in het tweede kwartaal. Na een herziening van het groeicijfer bleek dat de economie in het VK toen met 0,2 procent is gegroeid. Eerst was er nog sprake van een afname met 0,1 procent.
  • Hoe dan ook schetsen de groeicijfers allesbehalve een positief beeld. Als de economische groei ook in het vierde kwartaal negatief is, wordt er in theorie gesproken van een recessie (twee opeenvolgende periodes waarin het het bruto binnenlands product afneemt).

De details: de Bank of England waarschuwde bij de toelichting van het jongste rentebesluit dat het Verenigd Koninkrijk afstevent op een lange recessie die tot 2024 kan duren.

  • Die waarschuwing kwam er nadat de monetaire instelling, net zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, de rente had verhoogd met 75 basispunten. Dat was de grootste verhoging in 33 jaar
  • De rente bedraagt nu 3 procent. Als de rente piekt op 5,25 procent, wat min of meer in lijn ligt met de marktverwachtinigen, berekende de centrale bank dat het bbp met 3 procent zal dalen. De monetaire instelling verwacht in zo’n situatie dat de werkloosheidsgraad zal oplopen tot 6,5 procent.

Begroting Jeremy Hunt

De context: Het Verenigd Koninkrijk heeft een moeilijke periode achter de rug

  • De minibegroting van Liz Truss, de voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk, zorgde voor paniek op de financiële markten.
  • Bezorgdheden over onder meer de financiering van die plannen joegen de Britse rentes de hoogte in. Het Britse pond verloor dan weer terrein.
  • De situatie was zodanig precair dat de Bank of England moest ingrijpen. Die lanceerde toen een tijdelijk opkoopprogramma (ten belope van 65 miljard pond) om de pensioenfondsen te redden. Volgens de centrale bank stonden sommige fondsen op instorten. Door de stijgende rente, werd het schuldpapier in hun portefeuilles minder waard.

Wat nu? Intussen heeft Rishi Sunak het roer overgenomen van Truss. In zijn regering zit onder meer Jeremy Hunt, de Britse minister van Financiën. Hij kreeg het ministerpostje al onder Truss nadat zij zijn voorganger Kwasi Kwarteng de laan had uitgestuurd na het politieke tumult.

  • Hunt zal volgende week zijn begrotingsplan voorstellen.
  • Intussen heeft hij nagenoeg alle beslissingen van zijn voorganger teruggedraaid.
  • Er wordt verwacht dat de minister van Financiën belastingverhogingen en bezuinigingen zal aankondigen.
  • “We verwachten weinig goed nieuws voor de consumenten. We denken dat het plan van Hunt de Britse consumptie zal drukken. ln dat geval zal de Bank of England zich moeten buigen over wat de gevolgen van die vraagschok zullen zijn voor de economie”, zegt George Lagarias, hoofdeconoom bij de consultinggroep Mazars, in een reactie tegenover CNBC.

(wb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.