Key takeaways
- 25,5 procent van de mensen van 16 jaar en ouder met een handicap leven in een huishouden met financiële problemen, en is niet in staat om essentiële uitgaven te doen.
- 40,4 procent van de mensen met een handicap in de EU heeft moeite om een jaarlijkse vakantie te bekostigen, vergeleken met 24,2 procent zonder handicap.
- 13,8 procent van de mensen met een handicap leefde in een huishouden dat zich niet minstens om de dag vlees, vis of vegetarische alternatieven kan veroorloven.
De financiële situatie van personen met een handicap is vaak moeilijker dan die van personen zonder handicap. In de hele Europese Unie heeft een groter deel van de mensen met een handicap moeite om in hun basisbehoeften te voorzien. In 2023 leefde 25,5 procent van de mensen van 16 jaar en ouder met een handicap in een huishouden dat het financieel moeilijk had en niet in staat was om essentiële uitgaven te doen. Dit cijfer staat in schril contrast met de 16,2 procent onder mensen zonder handicap.
Het onvermogen om zich jaarlijks een week vakantie te veroorloven is een andere indicator van de financiële druk die personen met een handicap ervaren. In 2023 had 40,4 procent van de mensen met een handicap in de EU moeite om dat te doen, vergeleken met 24,2 procent van de mensen zonder handicap. Deze ongelijkheid was vooral uitgesproken in Oost-Europese landen en Griekenland, waar meer dan de helft van de huishoudens met personen met een handicap zich geen jaarlijkse vakantie kon veroorloven.
Toegang tot voedzaam voedsel
Verder kan de toegang tot voedzaam voedsel een probleem zijn voor mensen met een beperking. In 2023 leefde 13,8 procent van de mensen met een handicap in huishoudens die zich niet minstens om de dag vlees, vis of vegetarische alternatieven konden veroorloven. Dit cijfer was 7,9 procent voor mensen zonder beperking.
Onverwachte financiële uitgaven vormen een grote uitdaging voor veel mensen met een handicap. In 2023 leefde 39,4 procent van de mensen met een handicap in de EU in een huishouden dat moeite zou hebben om onvoorziene essentiële uitgaven te dekken zonder een beroep te doen op hulp.
Betalingsproblemen en schulden
Een betalingsachterstand bij hypotheken, nutsvoorzieningen of andere schulden komt ook vaker voor bij mensen met een handicap. In 2023 had 10,4 procent van die groep hiermee te maken, vergeleken met 8,1 procent van de mensen zonder handicap.
Ouderen met een handicap hebben te maken met vergelijkbare financiële uitdagingen. In de meeste EU-landen meldde een hoger percentage ouderen met een handicap dat ze achterliepen met betalingen dan hun tegenhangers zonder handicap.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!