Een op drie bedrijven geeft werknemers voorschot op hun loon bij financiële problemen

Uit een onderzoek van de hr-dienstverlener Acerta en de VUB blijkt dat één op de drie werkgevers hun werknemers een voorschot op hun loon geven als ze het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Annelies Baelus, experte bij Acerta, geeft in een gesprek met Business AM meer uitleg over de resultaten van het onderzoek.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Annelies Baelus:


In het nieuws: Werkgevers nemen verschillende maatregelen om hun personeelsleden een duwtje in de rug te geven als ze het financieel even moeilijk hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta en de VUB bij meer dan 400 bedrijven in ons land.

  • 28 procent van de bevraagde ondernemingen geeft werknemers een voorschot op hun loon als ze het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
  • Nog eens 28 procent stimuleert werken op kantoor in plaats van thuis, om zo energiekosten te besparen.
  • 14 procent biedt loopbaanbegeleiding aan om te bekijken of medewerkers hun huidige job nog kunnen aanvullen met een andere activiteit om iets bij te verdienen.

Niet enkel financiële maatregelen

Details: Baelus merkt op dat dergelijke maatregelen welgekomen zijn, want 68 procent van de ondernemingen geeft aan dat de medewerkers door de energiecrisis financiële zorgen hebben gekregen.

  • Desalniettemin doet 38 procent van de werkgevers niets om hun werkgevers door een moeilijke financiële periode te loodsen. De experte van Acerta erkent dat het niet voor ieder bedrijf even eenvoudig is om hun medewerkers met financiële maatregelen te ondersteunen.
  • “Maar er zijn voldoende andere initiatieven die ze kunnen nemen”, klinkt het. “Ze kunnen bijvoorbeeld samen met de werknemer bekijken of ze in aanmerking komen voor bepaalde subsidies. Heel veel mensen vinden dat moeilijk om te doen. Het is niet eenvoudig om dergelijke zaken aan te vragen. Werkgevers kunnen ook een aanspreekpunt financieel welzijn aanbieden.”

Conclusie: Baelus besluit dat dergelijke inspanningen ook in het voordeel van de werkgever zelf zijn. “Mensen die financiële zorgen hebben, nemen dat mee naar hun werk. Ze zijn daardoor minder gemotiveerd en hun prestaties lijden eronder.”

(evb)

Meer