Een op de vier Amerikaanse volwassenen wedt op Super Bowl

De Super Bowl komt er zondag aan en het wordt op veel vlakken een recordeditie. De kampioenschapswedstrijd van de Amerikaanse American Football-competitie NFL is populairder dan ooit en dat heeft zo zijn gevolgen. Naar schatting zouden er 68 miljoen volwassen Amerikanen een gokje wagen op de Super Bowl.

In het nieuws: De American Gaming Association voorspelt dat zo’n 68 miljoen volwassen Amerikanen – ofwel 1 op 4 – dit jaar zal wedden op de Super Bowl. Het gaat hierbij om legale en illegale weddenschappen, zowel in binnen- als buitenland. Dat aantal ligt maar liefst 35 procent hoger dan vorig jaar. De 58ste editie wordt dus met voorsprong de Super Bowl waar het meest op gegokt is.

  • 42,7 miljoen van die gokkers zal geld inzetten bij een gokkantoor, al dan niet online. Dat is zelfs een stijging van 41 procent in vergelijking met vorig jaar. De anderen wedden onderling tussen vrienden, familie of collega’s.

Steeds meer legaal

Achtergrond: De markt rond sportweddenschappen is van de snelst groeide bedrijfstakken in de VS. Die enorm boom begon in mei 2018. Toen oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat een federaal verbod op sportweddenschappen uit 1992 in strijd was met de rechten van de verschillende staten.

  • Sinds die historische uitspraak hebben steeds meer Amerikaanse staten sportweddenschappen gelegaliseerd. Ondertussen is gokken op sportwedstrijden in 38 staten en in hoofdstad Washington DC legaal, terwijl er in 4 andere staten wetsvoorstellen ingediend zijn.
  • Gokken op de Super Bowl wordt dan ook jaar na jaar populairder. Zo gokten in 2022 31,4 miljoen Amerikanen voor een bedrag van 7,6 miljard dollar (7,1 miljard euro). Vorig jaar ging het om 50,4 miljoen Amerikanen voor een bedrag van 16 miljard dollar (14,9 miljard euro). Dit jaar wordt er al uitgegaan van 67,8 miljoen Amerikanen voor een totaalbedrag van 23,1 miljard dollar (21,5 miljard euro). Experten verwachten dat dat record de komende tien jaar iedere Super Bowl zal verbroken worden.

Taylor Swift

Naast het feit dat er sowieso steeds meer gegokt wordt op sportwedstrijden in de Verenigde Staten heeft de Super Bowl dit jaar ook nog de extra bonus van het Taylor Swift-effect. Haar vriend Travis Kelce is namelijk tight end bij de Kansas City Chiefs, die het komende zondag opnemen tegen de San Francisco 49ers.

  • 73 procent van de Amerikaanse volwassenen zegt te zullen kijken naar de Super Bowl. Dat is tien procent meer dan de afgelopen jaren. “Er bestaat geen twijfel dat gokkantoren Swifties (fans van Taylor Swift, red.) zullen zien wedden, terwijl zij normaal daarin geen interesse hebben”, zegt gokexpert Chris Grove aan ABC News.
  • Ook het feit dat de Super Bowl dit jaar gespeeld wordt in gokhoofdstad Las Vegas zou bijdragen aan het enorme succes van gokken. Zo zou er nergens meer geld ingezet worden dan in de staat Nevada.
Meer