Een lastige maar geen onverwachte crisis bij de gevangenissen voor minister van Justitie Van Tigchelt (Open Vld)

Een lastige maar geen onverwachte crisis bij de gevangenissen voor minister van Justitie Van Tigchelt (Open Vld)
Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Een cipiersstaking dreigt in de Vlaamse gevangenissen. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) kampt dan ook met een oud onopgelost probleem.

  • Een hele reeks gevangenissen in Vlaanderen, met name in Antwerpen, Brugge, Mechelen, Turnhout, Hasselt, Leuven en vanmorgen ook in Oudenaarde, weigeren nog langer nieuwe gedetineerden op te vangen
  • Zo dreigt een keiharde staking vanuit het Gevangeniswezen, die een stevige crisis kan worden voor Van Tigchelt. Die heeft vandaag crisisoverleg met de vakbonden: zij willen hoe dan ook vanaf 14 maart gaan staken.
  • Zowat elke expert had er nochtans voor gewaarschuwd: de Belgische gevangenissen dreigden helemaal over te lopen, op moment dat de voorganger van Van Tigchelt, Vincent Van Quickenborne, aankondigde dat hij voortaan alle straffen, ook diegene minder lang dan drie jaar, effectief wilde gaan uitvoeren. Dat was een belofte die hij een paar keer maakte, en die finaal ook vanaf september vorig jaar werd uitgevoerd.
  • Dat beleid van ‘strenger’ uitvoeren zou gepaard gaan met het openen van detentiehuizen en transitiehuizen: kleinschalige en menselijke opsluiting van gedetineerden, geïntegreerd in woonwijken. En finaal zouden rechters dan ook minder streng gaan straffen: nu weten ze dat straffen onder de drie jaar niet uitgevoerd worden, vandaar dat er ‘strafinflatie’ optreedt: net 3 jaar geven, omdat de beklaagde dan effectief naar de gevangenis gaat.
  • Alleen: de snelheid waarmee die huizen open gegaan zijn, was niet wat Van Quickenborne en Van Tigchelt, die jaren op diens kabinet werkte, gehoopt hadden. slechts twee van de beloofde 15 detentiehuizen zijn open. Gemeenten en steden staan niet in de rij om dat soort initiatieven te ondersteunen.
  • Het gevolg is duidelijk: meer dan 12.300 gedetineerden voor maar 10.700 plekken. Veel te veel volk dus. Daardoor slapen gedetineerden op de grond, of in een noodbed. En zo neemt de onrust toe, waardoor cipiers finaal de werkdruk niet meer aankunnen, zeggen ze. De vraag is hoe Van Tigchelt dat probleem snel opgelost krijgt. Maar onverwacht is het niet.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.