Een jaar geleden werd het startschot gegeven voor de opvallende hausse van het aandeel van de gamewinkelketen GameStop. Beleggers achter de Reddit-groep WallStreetBets hadden toen het aandeel in het vizier genomen om shorters uit de markt te prijzen. Hoeveel zou je vandaag hebben, moest je in GameStop geïnvesteerd hebben?
Een jaar na de short squeeze van GameStop: hoeveel zou je vandaag verdiend of verloren hebben aan een belegging in de gamewinkelketen?
Waarom is dit belangrijk?
We leerden vorig jaar kennismaken met het begrip meme-aandelen. Dat zijn aandelen die niet worden aanbevolen door beleggingsexperts, maar toch goed presteren op de beurs omdat een groep kleine beleggers de koers de hoogte injaagt. Doorgaans is het de bedoeling om een short squeeze te bewerkstelligen. GameStop was het eerste aandeel waar de beleggers van de Reddit-groep Wallstreetbets hun pijlen hadden opgericht. Later volgden onder meer de cinemaketen AMC Entertainment en de fastfoodketen Wendy's.Eind januari werden beleggers wereldwijd met verstomming geslagen. In een tiental dagen tijd was het aandeel van GameStop gestegen van zo’n 19 dollar tot 483 dollar op het hoogtepunt, oftewel een stijging van zo’n 2.400 procent. Dat terwijl veel beleggingsexperts het aandeel niet hoog in het vaandel droegen. Volgens hen had GameStop de digitale trein gemist en spitste de keten zich veel te veel toe op de verkoop in fysieke winkels.
De befaamde short squeeze
Waarom was het aandeel dan plots zoveel waard? De plotse hausse was het gevolg van een zogenaamde short squeeze, waarbij beleggers afspreken om een aandeel de hoogte in te jagen om zo shorters op te zadelen met immense verliezen. De intussen beruchte Reddit-groep WallStreetBets ging schuil achter die short squeeze.
Een shorter leent een aandeel om het onmiddellijk te verkopen. Doel is om het aandeel later tegen een lagere prijs terug te kopen. Het verschil tussen de verkoop- en terugkoopprijs is winst voor de shorter. Wie short, verwacht dus dat de koers van een aandeel zal dalen. Een prijsstijging is nefast voor een shorter omdat die het aandeel dan tegen een hogere prijs moet terugkopen.
Hoe dan ook heeft de plots koersstijging de beleggerswereld op zijn kop gezet. Nu rijst de vraag natuurlijk hoe het nog gesteld is met het aandeel van GameStop. En zou je vandaag kunnen terugblikken op mooie rendementen moest je vorig jaar belegd hebben in de gamewinkelketen? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om enkele scenario’s naar voren te schuiven.
Wat als je aandelen had gekocht?
In een eerste scenario gaan we ervan uit dat je er nog op tijd bij was en dat je voor de hausse, op 11 januari, 250 aandelen van de gamewinkelketen had gekocht. Op dat moment betaalde je 19,9 dollar per aandeel. De totale investering zou dus uitkomen op 4.975 dollar waard. Stel dat je die aandelen vandaag nog zou bezitten, zou het aandelenpakket 26.642,5 dollar waard zijn. Dat is een winst van zo’n 435 procent. Na de sluiting van de beurzen woensdag was het aandeel van GameStop 106,57 dollar waard.
Wie twee dagen later zou geïnvesteerd hebben in GameStop, zou al 31,4 dollar per aandeel betaald hebben. 250 aandelen waren op 13 januari 7.850 dollar waard. Vandaag zou je dan een winst hebben van 18.792,5 euro, oftewel een rendement van 240 procent.
Maar wat als je op het hoogtepunt in GameStop was gestapt? Het aandeel van GameStop had op 27 januari een piek bereikt. Het aandeel was toen maar liefst 483 dollar waard. Indien je toen 250 aandelen had gekocht, zou je er in totaal 120.750 dollar voor betaald hebben. Dat aandelenpakket zou vandaag dus 26.642,5 dollar waard zijn, oftewel 94.107,5 dollar minder dan op het hoogtepunt vorig jaar. Dat is een verlies van 78 procent.
(kg)