Het is Paul Magnette (PS) zelf die de steen in de kikkerpoel smijt: “Als we voor polio of rode hond vaccinaties wel verplicht hebben gemaakt, waarom dan niet voor corona?” De PS-voorzitter hield vanmorgen een media-offensief, met interviews in Le Soir en Sudpresse en ook bij Bel RTL.
- De boodschap is duidelijk: geen taboes meer over een opgelegde vaccinatie voor iedereen. “We mogen die verplichte vaccinatie niet uitsluiten, dat debat moeten we voeren. Wanneer we met aandringen de twijfelaars niet kunnen overtuigen, dan moeten we het misschien verplichten. Als we dat doen, is iedereen ook meteen gelijk voor de wet”.
- De boodschap van Magnette, de leidende politicus over de taalgrens, hoeft niet te verwonderen, voor wie een blik werpt op de vaccinatiegraad in de verschillende deelstaten:
- Vlaanderen staat op 78,72 procent.
- Wallonië klokt af op 67,77 procent.
- Brussel raakt aan 51,22 procent. Dat is meteen de slechtste score voor een grote stad in heel Europa.
- Vanmorgen nog kwam Brussels minister van het Vlaamstalig onderwijs Sven Gatz (Open Vld) met een sensibiliseringscampagne in het nieuws: voor leerlingen in Brussel tussen de twaalf en achttien jaar zit men momenteel aan amper 11 procent die een eerste prik heeft ontvangen.
- Dat zijn op zich dramatische cijfers, die het onderwijs in Brussel op een normale manier in gevaar brengen: mondmaskers en afstandsonderwijs dreigen het gevolg te zijn. Dat komt bovenop de maatregelen die de Brusselse regering al noodgedwongen nam, zoals strengere regels voor de horeca.
- De besmettingsgraad blijft in Brussel bovendien bijzonder negatief: de regio kleurt donkerrood. Er moet dus wel iets drastisch gaan gebeuren.
- Maar ideologisch dreigt zo een grote clash met de liberalen. Die hebben tijdens de crisis al bepaald veel prijs moeten geven, waarbij sommige blauwe ministers zich vreemd genoeg zelfs begonnen te profileren door de boetes bij het overtreden van regels in de verf te zetten. Deze keer lijken MR en Open Vld veel minder geneigd om met een verplichte vaccinatie mee te gaan. En in Vlaanderen, waar het debat helemaal anders ineen zit, is er al heel weinig appetijt.
- De vraag is of er op het einde van de rit veel andere opties resten, als de capaciteit van de overheid om haar bevolking vrijwillig te laten vaccineren zo beperkt blijkt, met name in de hoofdstad?