De Europese Unie vergadert vandaag en morgen over een verhoging van het Europees budget. Er zou minstens 66 miljard euro bij komen, zo is tenminste het plan van de Europese Commissie. Zo’n 50 miljard daarvan is bestemd voor Oekraïne.
- En dat wordt meteen een zware dobber voor België. Want alle lidstaten moeten verhoudingsgewijs betalen aan de EU, en als het totale budget stijgt, tikt die rekening aan. Afhankelijk van de verhouding tussen schenkingen en leningen aan Oekraïne kan dit voor de Belgische begroting een impact hebben tussen de 600 en 800 miljoen, zo gaf premier De Croo al mee aan De Tijd en De Standaard.
- Twee derde van dat budget zou als lening verstrekt worden, het resterende deel als subsidie. Het deel dat uitgeleend wordt, heeft geen impact op de begroting (als Oekraïne tenminste in staat blijkt om die terug te betalen), het zijn de schenkingen die de begroting dieper in het rood duwen. Tegen het einde van het jaar moet duidelijk worden in welke verhouding het geld verstrekt wordt.
- Dan is er nog 16 miljard euro over die voor andere kostenposten bestemd is, bijvoorbeeld personeel bij de Commissie maar ook de inspanningen voor migratie. België, en ook andere noordelijke Europese lidstaten, hebben geen problemen met het geld voor Oekraïne maar plaatsen vraagtekens bij de andere uitgaven. De Commissie schaart zich achter de inflatie en stijgende rentekosten.
- “Het voorstel van de Europese Commissie dat nu op tafel ligt, kan België niet steunen. De impact voor ons land is te groot”, zo is de logische positie van De Croo daarover. België zit al aan een tekort ruim boven de 4 procent op de begroting, als daar nog eens 800 miljoen bij moet, wordt het alleen maar erger.