Eén bedrijf dat iedereen kent verbruikt 1% van alle hout in de wereld

Het Zweedse meubelconcern Ikea verbruikt jaarlijks 13,6 miljoen kubieke meter hout. Daarmee is Ikea de grootste houtconsument van de wereld. Het Zweedse concern verbruikt voor zijn producten 1 procent van de jaarlijkse wereldwijde houtproductie. In die cijfers zijn bovendien de grondstoffen voor papier en verpakking niet inbegrepen.

Critici merken bovendien op dat het merendeel van de producten van Ikea een relatief korte levensduur hebben en dan ook een zware druk leggen op de duurzaamheid van de houtproductie. Het Zweedse bedrijf geeft echter aan grote inspanningen te doen om zijn ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken.Ikea verkoopt ongeveer honderd miljoen producten per jaar. Daarvoor dient het bedrijf een gigantische voorraad hout aan te boren. De Zweedse groep heeft daarvoor in het begin van de jaren negentig het eigen dochterbedrijf Swedwood opgericht, dat op bijna vijftig sites ongeveer 15.000 werknemers telt.

Op de sites wordt hout geproduceerd en voor de fabricage van meubels en aanverwante producten verwerkt. Het Zweedse concern kwam enkele jaren geleden nog negatief in het nieuws met zijn activiteiten in de Russische regio Karelië, waar de houtwinning een bedreiging werd genoemd voor historisch waardevolle bosgebieden.Wel blijkt dat ongeveer 25 procent van de houtvoorraden van Ikea gecertificeerd zijn door de Forest Stewardship Council, die garandeert dat de woudproducten legaal en duurzaam zijn gewonnen. Ikea wil dat cijfer binnen een periode van vijf jaar tot 50 procent hebben opgedreven. Dat komt overeen met een voorraad van 10 miljoen kubieke meter.

Ikea merkt bovendien op dat al zijn houtleveranciers aan de gedragscode van de Zweedse keten dienen te voldoen. Het bedrijf zegt echter nog een stap verder te willen zetten en tegen het einde van het decennium een positieve impact te willen hebben op het wereldwijde bosbestand.Onder meer verbindt Ikea zich daarbij om evenveel nieuwe bomen te zullen planten dan exemplaren voor de houtproductie moeten worden gerooid. (mah)

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20