Economische spanning in Turkije heeft positieve invloed op bitcoin

Door Senne Croonen.

Door de coronacrisis staat de lira, de Turkse munt, op een historisch laagtepunt. De Turkse bevolking heeft duidelijk schrik voor inflatiedruk en daar profiteert de bitcoin van.

Vorige maand ondervond Turkije nog een inflatiesprong van 16 procent. Het originele doel van 5 procent werd dus verdriedubbeld. Het is dan ook geen verrassing dat de lokale bevolking op zoek gaat naar andere manieren om hun geld veilig te stellen. De wereldwijde pandemie heeft de adaptatie gestimuleerd. De toegenomen werkloosheid en de enorme inflatie hebben een grote impact gehad op de blootstelling van de Turkse bevolking aan de cryptomarkt.

Er werd 2,8 miljard dollar verhandeld in de cryptomarkt in de periode van 20 tot 24 maart, net na de inflatiesprong in Turkije. In vergelijking met vorig jaar was er in diezelfde periode maar sprake van twaalf miljoen dollar.

Invloed van de voetbalwereld

BtcTurk, de grootste cryptohandelaar in Turkije met meer dan 1 miljoen gebruikers is sinds kort de hoofdsponsor geworden van de nationale mannen- en vrouwenvoetbalploeg. Met het Europees Kampioenschap van deze zomer in het vooruitzicht is dat dus een slimme zet geweest.

De voetbalwereld is helemaal mee met de hype. Twee grote clubs uit Turkije, Trabzonspor en Galatasaray, hebben onlangs een eigen ‘fan token’ gelanceerd. Op die manier kunnen fans hun club steunen en krijgen ze er een token voor in de plaats. Die munten gedragen zich als een cryptomunt. De prijs van die munt stijgt en daalt dus aan de hand van vraag en aanbod.

Onzekere toekomst

Net als in België, geldt er in Turkije geen concrete wetgeving omtrent cryptomunten. Omdat er in Turkije heel veel cryptohandelaars zitten, valt er dus heel wat extra inkomen mee te verzamelen. Door de moeilijke economische situatie is de cryptomark bovendien uitgegroeid tot een manier om de belastingen te ontwijken.

Volgens experts zou de overheid wel bezig zijn met het opzetten van een centrale bank voor cryptomunten. Tegen 2023 zou die klaar moeten zijn. Ondertussen blijft de prijs van de bitcoin stijgen en komen er dagelijks meer dan een miljoen investeerders bij.

(jvdh, am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.