Economische groei in China noteert op laagste niveau in 27 jaar

De economische groei in China noteert op zijn laagste niveau in 27 jaar. De langdurige handelsoorlog met de Verenigde Staten blijft de op één na grootste economie ter wereld wel degelijk achtervolgen. Volgens cijfers die het Chinese bureau voor statistiek mandag vrijgeeft groeide het Chinese bbp in het tweede kwartaal van 2019 nog met 6,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het gaat om de zwakste groei sinds Beijing in 1992 voor het eerst kwartaalgegevens begon te publiceren. Zelfs tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2009 daalde de Chinese economische groei op kwartaalbasis nooit onder de 6,4%. Desondanks blijft het cijfer binnen de groeiverwachtingen van 6,0% tot 6,5% die Peking begin dit jaar had vooropgesteld. Maar China heeft een lange traditie van creatieve statistieken. Vele internationale waarnemers schatten de reële Chinese groei ergens tussen de 3 en 4%.

Na drie decennia van ongebreidelde groei wordt de economische groeivertraging in China wereldwijd op de voet gevolgd. Er zijn zorgen dat een scherpe daling van de economische groei ook gevolgen heeft voor de Chinese handelspartners elders in de wereld. 

“De economische omstandigheden blijven moeilijk, zowel in binnen- als buitenland. De wereldwijde economische groei vertraagt ​​en de externe instabiliteit en onzekerheden nemen toe. De neerwaartse druk op de economie blijft duren “, aldus woordvoerder Mao Shengyong van het Chinese bureau voor statistiek.

Handelsoorlog laat sporen na, maar niet alleen de handelsoorlog

Volgens economen draagt de handelsoorlog tussen de VS en China bij aan de groeivertraging. Bedrijven lijken minder bereid om orders te plaatsen, werknemers aan te nemen en investeringen te doen. Maar niet enkel in Azië daalt de vraag naar Chinese goederen, het is wel degelijk een globaal fenomeen.

Verwacht wordt dat de Chinese overheid maatregelen gaat nemen om de consumptie te stimuleren. Het tegen elke prijs ondersteunen van de groei is wat de Communistische Partij tot nog toe altijd heeft gedaan. Want economische welvaart legitimeert het regime dat 40 jaar geleden ingrijpende economische hervormingen doorvoerde. De Chinese regering zal de economische groei de komende maanden naar alle verwachting dan ook topprioriteit geven. Want vorig jaar had president Xi Jinping beloofd dat de 70ste verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China met een uitzonderlijke economische prestatie zou worden gevierd. Een belastingverlaging voor bedrijven van 2.000 miljard yuan (257 miljard euro) heeft niet het gehoopte resultaat gebracht. Grote investeringen in infrastructuur en kwantitatieve monetaire versoepeling evenmin. Vraag is wat China nog wil en kan doen.

Toch viel er ook goed nieuws te rapen. De industriële productie groeide in juni met 6,3% ten opzichte van een jaar eerder. In mei was dat nog amper 5,0% geweest, het laagste percentage sinds 2002. Ook de detailhandelsverkopen groeiden met 9,8% in de maand, een stijging van 8,6% ten opzichte van mei.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.