De economische groei in China is in 2022 voor het eerst in meer dan 30 jaar trager dan die van een aantal Aziatische landen. Dat blijkt uit data van de Asian Development Bank (ADB), een regionale ontwikkelingsbank die de economische ontwikkeling van het gebied wil bevorderen.
Woensdag publiceerde de bank een rapport, waaruit blijkt dat ze verwacht dat de economie van China dit jaar zal groeien met 3,3 procent. Dat is een aanzienlijke daling tegenover de vorige voorspelling in april, toen de bank nog verwachtte dat de Chinese economie met 5 procent ging aanzwellen. Een jaar geleden lag dat cijfer zelfs nog hoger, op 8,1 procent.
“Zero COVID”
Dat zou voornamelijk komen door de Chinese “Zero COVID”-strategie, waarbij grote regio’s van het land op slot en grendel gaan wanneer er uitbraken zijn. Op moment van schrijven bevinden zo’n 300 miljoen mensen, bijna een kwart van de Chinese bevolking, zich onder gedeeltelijke of volledige lockdowns.
Volgens de ADB is dat echter niet de enige factor die de Chinese economie parten speelt. Ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne beginnen voelbaar te worden. Daardoor is de wereldwijde prijs van voedsel en energie gestegen en hebben veel economieën hun monetaire beleid aangescherpt. Schep daar nog eens een vastgoedcrisis en een vergrijzende bevolking bovenop, en je hebt een recept voor een sputterende economische motor.
Groeiende Aziatische markt
De rest van Azië doet het echter een stuk beter. De ADB schat dat de groei in de regio dit jaar zal toenemen met 4,3 procent. Hoewel dat nog altijd een daling is tegenover de voorspelling uit april, lijkt het er wel op dat China de cijfers omlaag trekt. Als het land niet wordt meegeteld, zal de economische groei in de regio 5,3 procent bedragen, een daling van slechts 0,2 procent tegenover april.
Toch zijn er nog veel risico’s, zegt hoofdeconoom bij de ADB Albert Park in het rapport. “Een aanzienlijke daling van de wereldeconomie zou de vraag naar de export van de regio ernstig ondermijnen”, aldus Park. “Een sterker dan verwachte monetaire verstrakking in de geavanceerde economieën kan leiden tot financiële instabiliteit. En de groei in China staat voor uitdagingen door terugkerende sluitingen en een zwakke vastgoedsector.”
(evb)