Vervelende uitschuiver Ecolo rond onverdoofd slachten bezorgt hen het imago van ‘flip-floppers’

Ecolo piekt in de peilingen. Maar een erg vervelende uitschuiver in Brussel bezorgt hen het imago van flipfloppers. Want zijn ze nu tegen onverdoofd slachten, zoals in Wallonië blijkt uit hun standpunten? Of zijn ze voor dat onverdoofd slachten, net als voor hoofddoeken achter het loket van de gemeente, en feestdagen ook op moslimhoogdagen? In Brussel verspreidden ze flyers die wel erg de moslimkiezers moeten behagen. Voorzitter Zakia Khattabi moest bijsturen.V

Een verbod op onverdoofd slachten is een stokpaardje voor veel activisten die bezig zijn met dierenrechten, een traditionele achterban van de groene partijen. Maar tegelijk gaat dat radicaal in tegen de religieuze gewoontes bij praktiserende moslims, ook een kiesgroep die zeker in de steden vaak door de groene partij wordt aangesproken. Die twee clashen, zelfs in die mate dat Groen aan de kwestie een parlementslid verloor: Hermes Sanctorum verliet in het Vlaams parlement z’n partij uit protest tegen een niet radicaal genoeg standpunt over onverdoofd slachten.

Een opvallende folder

In Franstalig België is beroering ontstaan rond het thema. Want in Laken verspreidde de partij een wel opvallende folder, die duidelijk bedoeld was om moslimkiezers te lokken. De Brusselse lijstduwer Zoé Genot, van de linkervleugel van haar partij, is initiatiefnemer van de folder. Daarin staat onder meer een overzicht van hoe partijen denken over standpunten die gevoelig liggen voor dit kiespubliek. Genot klopt zich op de borst dat Ecolo onder meer voorstander is van de vrijheid van ambtenaren achter een loket om een hoofddoek te dragen. En opvallend: de folder stelt ook heel expliciet dat Ecolo voorstander is van onverdoofd slachten “in het kader van rituele praktijken”.

Dat laatste bracht de groene partij in de problemen. Want in Wallonië steunden ze net wetsvoorstellen om dat onverdoofd slachten te verbieden. En zoals gezegd, voor een groot deel van hun ecologische achterban is dit zeer gevoelige materie.

Maar vooral de wel erg opzichtige manier waarop Ecolo stemmen ronselde bij de moslims, oogstte een storm van kritiek in Franstalig België. Vanuit de MR, DéFI en cdH kwamen giftige reacties. “Hallucinant dat ze zo laag zijn gevallen”, stelde de MR-woordvoerder. “Een pure schande”, was bij DéFI te horen. “Ecolo wordt hier betrapt op leugens. “Ze bewieroken de hoofddoek, het symbool van onderdrukking van vrouwen. Ze verdedigen het ritueel slachten dat dierenrechten schendt. Het verbaast me niet. De etnische stem en de mislukkende integratie? Dat is ook een bron van inkomsten voor Ecolo, na de PS”, zo reageerde Assita Kanko (N-VA) op Twitter.

De noodrem voor Ecolo

De Ecolo-top kon moeilijk anders dan reageren. Co-voorzitter Zakia Khattabi zette Genot fors op haar plaats. “We hebben steeds dit soort electorale praktijken veroordeeld bij de anderen. Ze zijn niet minder aanvaardbaar als we ze zelf doen. Zelfs één keer is een keer te veel.”

https://twitter.com/ZakiaKhattabi/status/1128681279241715712

Een felle uithaal dus, maar Khattabi, die zelf Marokkaanse roots heeft, wil absoluut vermijden om in het verkeerde vaarwater terecht te komen. En dus was niets anders dan de noodrem goed. Want onverdoofd slachten blijft een heel gevoelig thema bij Ecolo. En breder: de discussie over ‘laïcité’, over de scheiding van kerk (of moskee) en staat woedt hevig aan de linkerkant in Franstalig België. In Brussel staan dat religieuze kamp en het vrijzinnige kamp met getrokken messen tegenover elkaar. Khattabi wil er alles aan doen om niet in die oorlog terecht te komen.

Zoé Genot kwam dan met een uitgebreide uitleg op haar Facebookpagina. Opvallend daarbij was dat ze als uitleg voor de folder kwam met een nieuwe uitval naar de PS. Want volgens haar waren het socialisten geweest, die op de markten de mensen gingen vertellen dat ze niet op Ecolo moesten stemmen, “want die zijn tegen de hoofddoek en tegen halal”. Die ‘desinformatie’ wilde ze dus counteren met de bewuste folder.

De schade voor Ecolo is vervelend in een campagne die verder goed liep: al vaker slaagden de groenen er niet in om goede peilingen om te zetten in een klinkende electorale overwinning.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20