ECB zet vaart achter eigen klimaatbeleid: komt Frankfurt op het terrein van de overheden?

De Europese Centrale Bank maakt de statistische onderbouw klaar voor een eigen klimaatbeleid. De ECB zal meer aandacht hebben voor klimaatgerelateerde financiële risico’s en zal in sommige gevallen klimaatvriendelijke financiële instrumenten verkiezen bij de praktische uitwerking van haar monetaire beleid.

Waarom is dit belangrijk?

Er hangt nog veel mist over de precieze bevoegdheden. Want als de ECB een belangrijke beleidsmaker wordt op het vlak van klimaat, komt ze dan niet te veel op het terrein van overheden en regeringen?

In het nieuws: De Europese Centrale Bank maakt een eerste reeks indicatoren bekend die als criteria kunnen dienen voor een eigen klimaatbeleid, dat nog in opstartfase zit. De ECB maakte eerder bekend bij haar aankopen van bedrijfsobligaties rekening te houden met klimaatscores, maar daarvoor zijn er natuurlijk wel indicatoren nodig die algemeen aanvaard worden.

De details: De voorbereidende studie gaat over indicatoren in drie domeinen:

  • Criteria voor groene of duurzame obligaties
  • I
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer