Volgens Gediminas Simkus, de gouverneur van de centrale bank van Litouwen, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in oktober geen andere keuze dan de rente te verhogen met minstens 50 basispunten. “Zo’n verhoging dringt zich op als we naar de huidige gegevens kijken”, aldus de centrale bankier.
De ECB pakte eerder deze maand uit met een historische renteverhoging (+75 basispunten) om de torenhoge inflatie te temperen. Die kwam in augustus uit op 9,1 procent (op jaarbasis). Volgens verschillende bestuursleden, waaronder Simkus, dringt een nieuwe forse verhoging zich op.
Opnieuw een verhoging met 75 basispunten?
“Als ik naar de huidige gegevens kijk, kan ik alleen maar vaststellen dat de inflatoire tendensen sterker worden”, zei de gouverneur van de centrale bank van Litouwen in een gesprek met enkele journalisten. “Er liggen nu verschillende opties op tafel, maar één ding is zeker: een renteverhoging met minstens 50 basispunten is noodzakelijk.”
Sommige bestuursleden hebben al aangegeven dat een tweede opeenvolgende verhoging met 75 basispunten ook een optie is. Martins Kazaks, de Letse collega van Simkus, zei vorige week alvast daar een voorstander van te zijn. Ook bestuurslid Isabel Schnabel schaart zich achter meer renteverhogingen.
Volgend jaar krijgt het clubje haviken van de ECB er op het eerste gezicht een nieuwe kompaan bij. Doordat Kroatië volgend jaar toetreedt tot de eurozone zal Boris Vujcic, gouverneur van de centrale bank van Kroatië, het 26ste bestuurslid van de monetaire instelling worden. In een interview met Bloomberg gaf hij alvast aan dat hij een voorstander is van forse renteverhogingen om de inflatie te laten zakken tot 2 procent, de doelstelling van de ECB.
“Het kan verleidelijk zijn om nu meer aandacht te besteden aan de impact op de economie, maar de inflatie laten verankeren, kost ons meer dan een tijdelijke daling van het bbp”, aldus de Kroaat.
Publicatie inflatierapport
Veel zal afhangen van het inflatiecijfer voor deze maand. Eurostat, het Europese statistiekbureau, zal eind deze week het inflatierapport publiceren. De vraag die daarbij op de lippen van iedereen hangt: zal de inflatie aan kracht blijven winnen?
Het wordt stilletjesaan wel duidelijk dat de renteverhogingen hun tol beginnen te eisen. Zo bleek eerder vandaag dat het Duitse ondernemersvertrouwen een stevige knauw heeft gekregen. De Ifo-index, die polst naar de stemming van de Duitse bedrijfsleiders, is gezakt van 88,5 punten in augustus tot 84,3 punten deze maand. Klaus Wohlrabe, hoofd van de enquêtes bij het Ifo, waarschuwt dat Duitsland afstevent op een recessie.
In een afzonderlijk interview met Bloomberg erkent Simkus dat het verstrakkende geldbeleid druk zet op de economische groei. “Maar dat betekent niet dat we geen beslissingen moeten nemen. Integendeel, we mogen geen tijd verspillen aan het uitstellen van gesprekken over kwantitatieve verstrakking (het afbouwen van de balans red.)”, klinkt het. “Dat is het instrument om het monetaire beleid te normaliseren.”
(as)