Samengevat: Doordat heel wat hypotheekleningen zijn afgesloten tijdens een gunstiger klimaat met een lagere rente, was de impact van de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) niet voelbaar. Nu die hypotheken komen te vervallen, zal ook de impact met vertraging voelbaar worden.
ECB waarschuwt: “Hypotheken zullen de hoogte in schieten door de hogere rente”

Waarom is dit belangrijk?
De gevolgen van een toenemende hypotheeklening zijn niet te onderschatten, en kunnen uiteindelijk gaan wegen op de economie. Terwijl de markten verwachten dat de ECB de rente snel verlaagt, kan dit nog tot de zomer duren. Een eerste schokgolf zal dus nog niet opgevangen kunnen worden.In het nieuws: Volgens Philip Lane, hoofdeconoom bij de ECB, zullen veel meer Europeanen met hypotheken nu wel de gevolgen van de hogere rente voelen.
- De ECB liet de depositorente, de rente die banken krijgen als ze hun geld bij de ECB stockeren, stijgen tot 4 procent. Dit deed het om de hoge inflatie te lijf te gaan, een maatregel die ook impact heeft gehad. De keerzijde is wel dat lenen duurder werd.
- Waar Europeanen minder last van ondervonden, waren de hypotheken. Doordat de meeste daarvan afgesloten werden voor de renteverhoging en aan een vast tarief, was de impact niet zo groot. Tot nu, zegt Lane.
- Want zo’n 30 procent van die afgesloten hypotheken vervallen dit jaar. Daardoor worden ze “opnieuw geprijsd, ook al hebben we (sinds de zomer van 2023, red.) de tarieven niet verhoogd, en zeggen de markten dat we de tarieven gaan verlagen”, aldus Lane tijdens een bijeenkomst in Firenze.
The Bigger Picture: Wat betekent dit voor de economie in de Eurozone?
- Lane besprak ook een achterliggend probleem, beschrijft Politico. De hogere rentebetalingen op hypotheken kunnen leners in moeilijkheden brengen. Zo verhoogt ook het risico op wanbetaling, wat dan weer de stabiliteit van banken kan beïnvloeden.
- De impact van het vervallen van de hypotheken zal verschillend zijn per land. In Italië en Spanje vervallen bijvoorbeeld 70 procent van de hypotheken dit jaar, terwijl dit in Frankrijk of Duitsland maar 10 procent is.
- Het is ook afwachten wat dit met de huizenprijzen doet. De stijgende hypotheekrente had in april vorig jaar geen impact op de Belgische huur- en verkoopmarkt. De prijzen bleven stijgen. Eerder deze maand werd ook al duidelijk dat de prijzen niet daalden, in tegenstelling tot onze buurlanden.