ECB waarschuwt dat stimulering van groene energie kan zorgen voor verdere verhoging van inflatiecijfers

Volgens Duits econoom en bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) Isabel Schnabel houdt een koolstofarme economie enkele risico’s in voor de nu al torenhoge inflatiecijfers.

De ontwikkelende beleidsmaatregelen van de eurozone om de klimaatverandering aan te pakken, zoals het groene energielabel, zullen de energieprijzen waarschijnlijk enige tijd hoger houden. Dat kan de ECB ertoe dwingen om stimuleringsmaatregelen, die dienen om de klap van de pandemie te verzachten, sneller af te bouwen dan gepland. Dat zei ECB-bestuurslid Isabel Schnabel zaterdag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Finance Association.

Hoe komt het precies dat de energietransitie nefast is voor de inflatiecijfers? Volgens Schnabel zal een overgang van fossiele brandstoffen naar groenere alternatieven enkele “meetbare opwaartse” risico’s met zich meebrengen voor de inflatie “op middellange termijn”. Nochtans voorspelde de ECB eerder dat de energieprijzen uiteindelijk zullen dalen en dat de bank nog zeker een jaar lang een soepel monetair beleid zal aanhouden.

De ECB zal echter rekening moeten houden met een mogelijk inflatoir effect van de overgang naar groene energie. “Er zijn gevallen waarin centrale banken zullen moeten breken met de heersende consensus dat het monetaire beleid door de stijgende energieprijzen heen moet kijken om prijsstabiliteit op de middellange termijn te waarborgen”, beweert Schnabel.

“Prijs van fossiele brandstoffen moet blijven stijgen als we klimaatakkoord van Parijs willen halen”

Schnabel, die ook een hoogleraar in de economie is, staat gekend als één van de meest uitgesproken critici van het ECB-programma, dat erin bestaat om massaal obligaties op te kopen. Twee jaar geleden trad Schnabel zelf toe tot het bestuur van de ECB. Onder de topbestuurders van de centrale bank geldt ze als de meest vocale tegenstander van het portefeuille van 4,7 miljard euro aan activa die de ECB op zeven jaar tijd heeft opgebouwd, weet The Financial Times.

De energieprijzen in de eurozone stegen in december met een hallucinante 26 procent ten opzichte van een jaar geleden. Zo bereikten de gasprijzen verschillende keren recordhoogten, waardoor de gemiddelde prijs voor elektriciteit in november opliep tot wel zo’n 196 euro per megawattuur. Dat zou het viervoudige zijn van het gemiddelde van voor de pandemie, meent Schnabel.

“In het verleden daalden de energieprijzen vaak even snel als ze stegen, maar de noodzaak om de strijd tegen de klimaatverandering op te voeren, kan betekenen dat de prijzen van fossiele brandstoffen nu niet alleen hoog zullen moeten blijven, maar zelfs zullen moeten blijven stijgen als we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen”, besloot het ECB-bestuurslid.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.