De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente met 25 basispunten. Het is de eerste renteknip in vijf jaar tijd. Maar het is nog te vroeg om de overwinning op de inflatie uit te roepen. Volgens de monetaire instelling zal die pas tegen 2026 zakken tot het gewenste niveau.
In het nieuws: De ECB verlaagt de rente van 4 naar 3,75 procent.
- Volgens de centrale bank gaat het de goede richting uit met de inflatie. Toch blijft ze (zeer) voorzichtig. Zo merkt de ECB op dat de prijsdruk hoog blijft, ondanks de vooruitgang van de afgelopen kwartalen. Er wordt daarbij in het bijzonder verwezen naar de stijgende lonen.
- In mei won de inflatie overigens opnieuw aan kracht. Die bedroeg toen 2,6 procent (op jaarbasis), tegenover 2,4 procent in april.
- Ook de kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol –was hoger dan verwacht. Dat cijfer steeg van 2,7 procent in april naar 2,9 procent in mei.
ECB zal naar verwachting inflatiedoelstelling halen in 2026
Details: De centrale bank heeft bovendien de inflatieprognoses naar boven bijgesteld.
- Verwacht wordt dat de inflatie dit jaar zal uitkomen op 2,5 procent en in 2025 op 2,2 procent, om vervolgens in 2026 te zakken tot 1,9 procent. Dat is nipt onder de doelstelling van de ECB, namelijk 2 procent.
- En wat met de kerninflatie? Die zal (volgens de huidige vooruitzichten) dit jaar stranden op 2,8 procent en in 2025 op 2,2 procent. Tot slot denkt de monetaire instelling dat de kerninflatie in 2026 uiteindelijk 2 procent zal bedragen.
- De economische groei zal naar verwachting aantrekken tot 0,9 procent in 2024, 1,4 procent in 2025 en 1,6 procent in 2026.
Vooruitblik: Het is duidelijk dat deze renteknip niet meteen zal resulteren in een opeenvolging van verlagingen.
- De ECB blijft vastberaden om de inflatie tijdig te laten zakken tot 2 procent. “We zullen de beleidsrentes zo lang als nodig restrictief genoeg houden om dit doel te bereiken”, klinkt het. Daarbij wordt opnieuw vermeld dat elk rentebesluit afhankelijk zal zijn van de beschikbare data. De monetaire instelling wil daarom geen rentetraject delen.
- Ook Carsten Brzeski, econoom bij ING, denkt niet dat Christine Lagarde en haar team nu de deur hebben opengezet voor een opeenvolging van renteverlagingen. “Wij verwachten dat de aanhoudende inflatie de ruimte voor extra renteverlagingen zal beperken en in een toelichting van het rentebesluit geeft de ECB ook geen hints over het toekomstige pad”, klinkt het.
Afbouwen balans
Ook dit nog: De ECB probeert ook de inflatie te temperen door haar balans af te bouwen. Dat helpt om de langetermijnrente te verhogen. Er komt immers meer schuldpapier op de markt, waardoor de koers daalt en de coupons (bij nieuwe obligatie-uitgiftes) stijgt. Door schuldpapier te verkopen, zorgt de ECB er ook voor dat er minder geld naar de economie stroomt.
- De monetaire instelling blijft haar zogenaamde APP-portefeuille (Programma voor de aankoop van activa) afbouwen door niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt te herinvesteren.
- Voorts zal de ECB de aflossingen op effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP-programma (pandemie-noodaankoopprogramma) en die de vervaldatum hebben bereikt, tot het einde van juni 2024 volledig blijven herinvesteren. In de tweede jaarhelft zal ze die portefeuille met gemiddeld 7,5 miljard euro per maand afbouwen.
Opgemerkt: De ECB is de tweede centrale bank van de zeven grote westerse economieën (G7) die het mes zet in de rente. Haar Canadese evenknie is haar gisteren voorgegaan. De beleidsrente in het Noord-Amerikaanse land bedraagt nu 4,75 procent, tegenover 5 procent voorheen.