De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de rente met 25 basispunten verlaagd. Dat betekent onder meer dat de banken voortaan een rente van 2,75 procent ontvangen op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling.
Key takeaways
- De ECB heeft de rente met 25 basispunten verlaagd. Het is de vijfde verlaging sinds de monetaire instelling is begonnen met het geldbeleid te versoepelen.
- De monetaire instelling is ervan overtuigd dat de inflatie dit jaar op een duurzame wijze zal zakken tot 2 procent (op de middellange termijn), wat de doelstelling van de ECB is.
- ING-econoom Carsten Brzeski merkt op dat de rente in de huidige economische situatie te restrictief is.
In het nieuws: De ECB snoeit voor de vijfde keer sinds deze zomer in de beleidsrente. De monetaire instelling opteert opnieuw voor een verlaging met 25 basispunten. Daardoor bedraagt de depositorente voortaan 2,75 procent, het laagste niveau in twee jaar tijd.
- De centrale bank merkt in een persbericht op dat het desinflatieproces goed op schema ligt. “De inflatie bleef zich nagenoeg in lijn met onze projecties ontwikkelen en is op weg in de loop van dit jaar terug te keren naar de doelstelling van de Raad van Bestuur van 2 procent op middellange termijn”, klinkt het. “De meeste maatstaven van de onderliggende inflatie geven aan dat de inflatie zich duurzaam zal stabiliseren rond de doelstelling.”
- Uit het jongste inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat de consumentenprijzen in de eurozone in december met 2,4 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Volgende week maandag komen we te weten hoe fors de prijzen in januari zijn gestegen.
- De monetaire instelling voegt er wel aan toe dat de binnenlandse inflatie hoog blijft, vooral omdat de lonen en prijzen in bepaalde sectoren nog met een aanzienlijke vertraging worden aangepast aan de eerdere sterke stijging van de inflatie. Al is de ECB ervan overtuigd dat de loongroei matigt.
- Voorts erkent de ECB dat de Europese economische groei nog steeds onder druk staat.
- Eurostat meldde eerder vandaag dat de groei in de eurozone in het laatste kwartaal van 2024 was stilgevallen. Voor heel 2024 rapporteerde het statistiekbureau een groei van 0,7 procent.
- Toch blijft de ECB optimistisch. Die verwacht dat de stijgende reële inkomens en de geleidelijk afnemende effecten van het restrictieve monetaire beleid mettertijd een opleving van de vraag moet ondersteunen.
- De monetaire instelling herhaalt dat elke toekomstige beleidsbeslissing bepaald zal worden op basis van de beschikbare data, waaronder de binnenkomende economische en financiële gegevens. “De Raad van Bestuur legt zich niet bij voorbaat vast op een bepaald rentetraject”, klinkt het.
“Rente is nog te restrictief”
Duiding: ING-econoom Carsten Brzeski merkt op dat de renteknip in lijn ligt met de verwachtingen.
- “Ondanks de iets hogere nominale inflatie waren de zwakke groei in de eurozone en de sterke overtuiging van de ECB dat de inflatie zal terugkeren naar de doelstelling sterke argumenten voor de renteverlaging van vandaag”, zegt hij in een eerste reactie op het rentebesluit.
- Hij voegt er wel aan toe dat een depositorente van 2,75 procent te restrictief is in de huidige economische situatie.
- “De recente stijging van de obligatierente heeft ook de financiële omstandigheden in de eurozone verslechterd”, gaat hij verder. “Hoewel sommigen beweren dat monetair beleid weinig kan doen om structurele problemen op te lossen, zullen politieke instabiliteit en onzekerheid in veel landen de ECB dwingen het zware werk te blijven doen.” Daarmee insinueert hij dat de ECB de komende maanden de rente verder zal moeten verlagen.
ECB bouwt balans verder af
Ook dit: De ECB probeert ook de inflatie te temperen door haar balans af te bouwen. Dat helpt om de langetermijnrente te verhogen. Er komt immers meer schuldpapier op de markt, waardoor de koers daalt en de coupons (bij nieuwe obligatie-uitgiftes) stijgt. Door schuldpapier te verkopen, zorgt de ECB er ook voor dat er minder geld naar de economie stroomt.
- “De APP- en PEPP-portefeuilles nemen in een gelijkmatig en voorspelbaar tempo af, aangezien het Eurosysteem niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt herinvesteert”, laat de monetaire instelling weten.