Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente met 25 basispunten opgetrokken tot 3,75 procent.
ECB verhoogt rente tot hoogste niveau sinds 2000

Waarom is dit belangrijk?
De ECB verhoogt de rente om de inflatie te bestrijden. Sinds de start van het verstrakkende geldbeleid afgelopen zomer is de rente al met 425 basispunten gestegen. Vraag is hoe fors de monetaire instellingen de komende maanden nog aan de handrem zal trekken.In het nieuws: De ECB verhoogt voor de negende keer op de rij de rente.
- De depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale bank – bedraagt nu 3,75 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het najaar van 2000.
- De monetaire instelling benadrukt in een toelichting dat de inflatie in de tweede jaarhelft verder zal afzwakken, maar ze voegt eraan toe dat die voor een langere periode boven haar doelstelling zal blijven. De ECB streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn).
- “Sommige maatstaven laten tekenen van afzwakking zien, maar de onderliggende inflatie blijft over het algemeen hoog”, klinkt het. “De voorbije renteverhogingen blijven krachtig doorwerken: de financieringsvoorwaarden zijn opnieuw krapper geworden en temperen de vraag steeds meer, wat een belangrijke factor is in het terugbrengen van de inflatie naar het doel.”
- Uit het definitieve inflatierapport van het Europese Statistiekbureau Eurostat blijkt dat de kerninflatie – zonder energie-, tabaks-, alcohol- en voedselprijzen – hardnekkig hoog blijft. Die bedroeg 5,5 procent in juni. Bij een voorlopige prognose ging Eurostat nog uit van een kerninflatie van 5,4 procent. Dat verschil van 0,1 procentpunt lijkt niet veel, maar het wijst er wel op dat de kerninflatie meer aan kracht wint dan verwacht. In mei bedroeg die 5,3 procent.
- Zoals bij de voorgaande rentebesluiten herhaalde de ECB dat het toekomstige beleid bepaald zal worden door de data die op dat moment beschikbaar zullen zijn. “De rentebesluiten van de Raad van Bestuur zullen in het bijzonder gebaseerd blijven op zijn beoordeling van de inflatievooruitzichten in het licht van de binnenkomende economische en financiële gegevens, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetairbeleidstransmissie”, aldus de ECB.
Opvallend: Carsten Brzeski, econoom bij ING, merkt in een eerste reactie op het rentebesluit op dat de ECB de deur voor een verdere verhogingen in september wagenwijd openzet.
- “De ECB benadrukt dat de inflatie nog een geruime tijd hoog zal blijven, waarmee ze de indruk wekt dat ze nog niet bereid is om het verstrakkende geldbeleid te staken”, zegt hij. “In feite moeten de groei- en inflatieprojecties van de ECB in september aanzienlijk naar beneden worden bijgesteld om de centrale bank ervan te weerhouden de rente na vandaag nog minstens één keer te verhogen.”
- Nochtans gaan er binnen de centrale banken stemmen op om eventueel een pauze in te lassen. “Voor juli denk ik dat een renteverhoging een noodzaak is, voor alles na juli zal het hoogstens een mogelijkheid zijn, in geen geval een zekerheid”, zei Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank (DNB), eerder deze maand in een gesprek met Bloomberg TV.
Afbouwen balans
Ook dit nog: De monetaire instelling verhoogt niet enkel de rente om de inflatie te temperen. Ze verkleint ook haar balans om zo de langetermijnrente te doen zakken. Op dat vlak voert de centrale bank geen wijzigingen door.
- Het voorbije decennium heeft de ECB via het zogenaamde programma voor de aankoop van activa (APP) massaal schuldpapier opgekocht. Tijdens de coronapandemie kwam daar het pandemie-noodaankoopprogramma (PEPP) bij.
- De centrale bank bevestigt dat de APP-portefeuille in een gelijkmatig en voorspelbaar tempo afneemt, aangezien ze niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt herinvesteert.
- De ECB herhaalt dat ze de aflossingen op effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP-programma tot ten minste eind 2024 zal blijven herbeleggen. “De toekomstige uitfasering van de PEPP-portefeuille wordt in ieder geval zo gestuurd dat de passende beleidskoers niet gehinderd wordt”, klinkt het.