Zal de ECB na rentepauze van de Fed langer wachten om de rente verder te verlagen?

Zal de ECB na rentepauze van de Fed langer wachten om de rente verder te verlagen?
Christine Lagarde (ECB) & Jerome Powell (Fed) – EITAN ABRAMOVICH/AFP via Getty Images

De Fed heeft donderdag de beleidsrente ongewijzigd gelaten. Dat was geen verrassing. De centrale bank kondigde wel aan dat er dit jaar waarschijnlijk maar één renteknip zal volgen. Er werd er eerder nog uitgegaan van drie verlagingen. Die geüpdatet prognose kan ook een impact hebben op het geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Context: De beleidsrente van de Fed blijft steken op 5,25 à 5,5 procent. En die zal nog een tijdje op een hoog niveau blijven.

  • De monetaire instelling gaf bij een toelichting van het rentebesluit aan dat er dit jaar maar één verlaging op de planning staat. In maart spraken de Fed-bestuurders nog van drie renteverlagingen.
  • “Ons beleid is nog altijd restrictief”, benadrukte Fed-voorzitter Jerome Powell donderdagavond tijdens een toelichting van het rentebesluit. “De rente doet zijn remmende werk op de economische vraag en we zien de inflatie in de goede richting bewegen.’

Potentiële impact op rentebesluit ECB

Impact: De aangepaste renteprognose kan gevolgen hebben voor de ECB, die vorige week voor het eerst sinds 2019 het mes zette in de rente. De depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het overtollige spaarkapitaal dat ze parkeren bij de centrale bank – bedraagt voortaan 3,75 procent.

  • Het wordt moeilijker voor de ECB om de rente fors te verlagen als haar Amerikaanse evenknie op de rem blijft staan. Als ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar team te snel schakelen, kan dat de euro onder druk zetten. Daardoor worden de producten die de lidstaten van de eurozone invoeren uit de Verenigde Staten duurder. En dat kan de inflatie een nieuwe boost geven.
    • Daarenboven wordt onder meer de prijs van olie in dollar uitgedrukt. Europese consumenten en bedrijven moeten dus meer betalen voor het zwarte goud als de dollarkoers stijgt.
  • “Het Fed-besluit zal de ECB-haviken duidelijk stof tot nadenken geven. Ze zullen nog terughoudender zijn om de rente verder te verlagen”, merkt Carsten Brzeski, econoom bij ING, op.
  • Ook Piet Haines Christiansen, hoofdstrateeg bij Dankse Bank, denkt dat de ECB door de nieuwe “dot plots” van de Fed (een weerspiegeling van de individuele renteverwachtingen van alle Fed-bestuurders red.) twee keer zal nadenken voordat ze de rente nogmaals verlaagt. “De Fed en de ECB voeren een onafhankelijk monetair beleid, maar we merken op dat de aangepaste dot plots samenvalt met een meer havikachtige houding van de ECB”, verduidelijkt hij tegenover het persagentschap Bloomberg.
  • De ECB zal de komende maanden hoe dan ook voorzichtig te werk gaan. Lagarde wees er vorige week op dat de renteknip niet de deur openzet voor een opeenvolging van verlagingen.
    • “We zullen de beleidsrentes zo lang als nodig restrictief genoeg houden om ons doel – een inflatie van (gemiddeld) 2 procent – te bereiken”, klonk het. Ze herhaalde dat elk toekomstig rentebesluit afhankelijk zal zijn van de beschikbare data.

Maar: Er spelen natuurlijk ook nog andere factoren. De ECB heeft vanzelfsprekend in de eerste plaats aandacht voor de inflatie in de eurozone.

  • En die wint opnieuw aan kracht, waardoor de centrale bank meer onder druk komt te staan om de komende maanden het huidige tarief te handhaven. De inflatie klom tussen april en mei van 2,4 naar 2,6 procent.
  • Ook de kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol –was vorige maand hoger dan verwacht. Dat cijfer steeg van 2,7 procent in april naar 2,9 procent in mei.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.