ECB laat rente ongemoeid

ECB laat rente ongemoeid
Christine Lagarde, voorzitter ECB – Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Zoals verwacht, laat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente onveranderd. De beleidsrente blijft daardoor steken op 3,75 procent. De monetaire instelling deelt geen details over wanneer de volgende renteknip er komt.

In het nieuws: De bestuursleden van de ECB zijn vandaag bijeengekomen om het rentebeleid te bespreken. Ze hebben uiteindelijk beslist om de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze parkeren bij de centrale bank – ongemoeid te laten. Die blijft daardoor steken op 3,75 procent.

  • De monetaire instelling merkt in een persbericht op dat de beschikbare gegevens op dit moment overeenkomen met de inflatieverwachtingen op de middellange termijn. “Hoewel sommige maatstaven van de onderliggende inflatie in mei licht stegen als gevolg van eenmalige factoren, waren de meeste maatstaven in juni ofwel stabiel of daalden licht”, klinkt het.
    • Uit het jongste inflatierapport van Eurostat blijkt onder meer dat de consumentenprijzen in de eurozone in juni met 2,5 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In mei bedroeg de inflatie nog 2,6 procent.
  • De ECB voegt er wel meteen aan toe dat de inflatie tot ver volgend jaar boven het gewenste niveau (2%) zal blijven. Er wordt daarbij verwezen naar de hoge diensteninflatie. De dienstensector is immers zeer gevoelig voor zogenaamde tweede-ronde-effecten, waarbij werknemers een hoger loon eisen als compensatie voor de opgelopen inflatie.

Gaat ECB in september opnieuw de rente verlagen?

Zoom in: Geen details over wanneer de volgende renteknip er komt.

  • De ECB heeft tijdens de voorgaande vergadering de rente verlaagd met 25 basispunten. De markten hopen alvast dat de centrale bank dat in het najaar op z’n minst nog één keer zal doen. De monetaire instelling laat weliswaar niet in haar kaarten kijken. Ze herhaalt dat elke toekomstige rentebesluit genomen zal worden op basis van de beschikbare data.
  • “Vooruitkijkend is het belangrijk om te onthouden dat dit nog geen typische renteverlagingscyclus is in de eurozone. In het verleden werden renteverlagingscycli altijd in gang gezet door recessies of crises”, merkt ING-econoom Carsten Brzeski op in een eerste reactie op het rentebesluit. “Die twee scenario’s doen zich gelukkig vandaag niet voor. De ECB zal daarom niet op automatisch piloot het geldbeleid versoepelen”
  • “De ECB zal nu een evenwicht moeten vinden tussen mogelijke reputatieschade en de toenemende bezorgdheid over een te optimistische inflatieverwachting. Het is nu aan de centrale bank om aan te tonen dat de renteknip in juni geen beleidsfout was, wat een sterk niet-economisch argument zou zijn voor een twee renteverlaging in september”, gaat Brzeski verder. “Tegelijkertijd is een verzwakkend economisch momentum, een hardnekkig hoge binnenlandse inflatie en een risico op een verhoogde loongroei geen combinatie om vrolijk van te worden, en dat zal het voor de haviken moeilijker maken om in te stemmen met een renteverlaging in september.”

Afbouwen balans

Ook dit nog: De ECB probeert ook de inflatie te temperen door haar balans af te bouwen. Dat helpt om de langetermijnrente te verhogen. Er komt immers meer schuldpapier op de markt, waardoor de koers daalt en de coupons (bij nieuwe obligatie-uitgiftes) stijgt. Door schuldpapier te verkopen, zorgt de ECB er ook voor dat er minder geld naar de economie stroomt.

  • De monetaire instelling blijft haar zogenaamde APP-portefeuille (Programma voor de aankoop van activa) afbouwen door niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt te herinvesteren.
  • Zoals de ECB in juni aankondigde, herinvesteert ze niet langer alle aflossingen op de effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP en die de vervaldatum hebben bereikt. Daardoor zal de PEPP-portefeuille met gemiddeld 7,5 miljard euro per maand afnemen. Het is de bedoeling om de herinvesteringen tegen het einde van het jaar volledig te stoppen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.