Pijnlijk: economen van ECB hebben inflatie schromelijk onderschat

Pijnlijk: economen van ECB hebben inflatie schromelijk onderschat
Christine Lagarde (Getty Images)

De instelling die geacht wordt de inflatie het best te kunnen voorspellen, de Europese Centrale Bank, zat er de voorbije maanden zwaar naast. Dat blijkt uit de eigen bijstellingen.

Als er een organisatie is die de inflatie goed dient te voorspellen, is het de ECB wel. Het bewaken van de prijsstabiliteit in de eurozone is volgens de eigen statuten immers haar belangrijkste doelstelling. Maar de centrale bank blijkt de prijsstijgingen keer op keer te onderschatten.

In juni rekende de ECB voor dit jaar nog op een inflatie van 6,8 procent en van 3,5 procent in 2023 in de eurozone. Amper drie maanden later worden die eigen prognoses, op basis van de economische data die de voorbije maanden binnengerold zijn, zwaar opgetrokken: naar 8,1 procent voor dit jaar en 5,5 procent voor 2023. De vroegere vooruitzichten blijken minder dan een kwartaal later al zo goed als waardeloos te zijn.

Het departement Onderzoek op het hoofdkwartier in het Duitse Frankfurt telt nochtans ruim 40 hooggekwalificeerde economisten en een tiental managers. Hun statistische modellen worden met tal van voorspellende indicatoren gevoed. Toch kan Frankfurt weinig anders dan toegeven dat de prognoses niet nauwkeuriger – en misschien zelfs slechter – zijn dan het betere nattevingerwerk.

Korter op de bal

Er zijn enkele verzachtende omstandigheden: prognoses werken het best in een economie die geleidelijk evolueert. De voorbije maanden volgde evenwel de ene energieschok de andere op. Wat niet wegneemt dat de ECB in juni de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de Europese inflatie slecht ingeschat heeft.

Voorzitter Christine Lagarde benadrukte donderdag in haar toelichting op de renteverhoging met 75 basispunten dat er geen vaste beleidskoers is en dat de komende rentebesluiten worden genomen op basis van inkomende macroeconomische cijfers. Vrij vertaald: de ECB wil korter op de bal spelen en het beleid minder laten afhangen van de eigen vooruitzichten, waardoor ze ook minder voorspelbaar zal zijn.

“Het is duidelijk dat de ECB de inflatiedoelstelling en -prognoses heeft opgegeven en zich heeft aangesloten bij de groep centrale banken die zich concentreert op het terugdringen van de werkelijke inflatie”, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski in een analyse. “Het is niet zozeer een nieuwe strategie, gebaseerd op overtuiging, maar eerder een strategie die gebaseerd is op het ontbreken van alternatieven.”

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.