ECB gaat groen: ecologische voorwaarden voor gigantische stimulus

ECB-voorzitter Christine Lagarde schakelt een versnelling hoger in de Europese ambities om een globale leider te worden op het vlak van milieu- en klimaatambities. Het nieuwste speerpunt: groene voorwaarden voor stimulusmaatregelen.

  • Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, komt met redelijk spectaculair nieuws. Want haar Centrale Bank koopt de komende jaren massaal waardepapier op, voor in totaal 2.800 miljard euro. Maar ze wil nu aan die aankopen een aantal ‘groene’ voorwaarden hangen, in het kader van de strijd tegen klimaatverandering.
  • Het is de eerste keer dat de ECB zich in zo’n ‘politieke’ positie zet, maar het kan daardoor wel meteen echt een game changer zijn. Zeker als de ECB deze gigantische geldstromen wil gaan gebruiken om op de bedrijven te gaan wegen.
  • Daarmee zou de ECB ook meteen de eerste ‘groene’ centrale bank ter wereld worden. ‘We moeten naar alle businesslijnen en operaties kijken en zien of we groenere objectieven nastreven om de klimaatcrisis aan te pakken. Want op het einde van de rit is het geld dat praat‘, zo stelt Lagarde in een interview met de Financial Times.
  • ‘Ik heb kinderen, ik heb kleinkinderen. Ik wil niet op een dag in hun mooie ogen moeten kijken en geen antwoord hebben op de vraag: ‘Wat heb jij gedaan?”, zo stelde Lagarde.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20