Israëlisch gas moet EU minder afhankelijk maken van Rusland en Turkije

Cyprus, Griekenland en Israël willen snel een akkoord over de aanleg van de Eastern Mediterranean Natural Gas Pipeline (EastMed). De nieuwe pijplijn zou de Europese Unie moeten helpen om zijn afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Dat heeft de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis gezegd.

De overeenkomst zou begin volgend jaar door Mitsotakis, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Cypriotische president Nikos Anastasiades worden ondertekend, meldt het persbureau Associated Press.

De nieuwe pijplijn moet ervoor zorgen dat de Europese markt toegang krijgt tot reserves van het offshore gasveld Levantine voor de kust van Israël. De leiding moet het gas door de Middellandse Zee naar het eiland Kreta en vervolgens naar het Griekse vasteland brengen. Van daaruit moet een verbinding volgen met Italië. Mitsotakis zei daarbij dat een akkoord hierover met Italië later zal worden getekend.

EastMed moet het Israëlische gas over een afstand van 1.900 kilometer naar de Europese Unie brengen. De leveringen zouden ongeveer 10 procent van het Europese gasverbruik moeten kunnen dekken.

Hierdoor zou Europa zijn energieafhankelijkheid van Rusland verder verminderen. De Europese Unie heeft de financiering van een gedeelte van de technische studies voor het project voor zijn rekening genomen.

Turkse plannen

EastMed moet een alternatief zijn voor de plannen van Turkije om gas uit Libië naar Europa te brengen. Cyprus, Griekenland en Israël wijzen erop dat het gas tussen Turkije en Libië een grote afstand zou moeten overbruggen.

De initiatiefnemers van EastMed zien die overeenkomst als een poging van Turkije om zijn toegang tot de grondstoffen in het oostelijk gedeelte van de mediterrane regio te versterken, ook al zou dat ten koste gaan van het territorium van andere landen. Griekenland en Egypte zouden zich immers op de route van de Libisch-Turkse pijpleiding bevinden.

Turkije op zijn beurt merkt op dat Griekenland en Cyprus zijn territoriale wateren willen beperken. Nikos Dendias, Grieks minister van buitenlandse zaken, ontkende echter dat EastMed een reactie zou zijn op de Libisch-Turkse plannen.

Nikos Christodoulides, Cypriotisch minister van buitenlandse zaken, erkende anderzijds dat een aantal recente acties van Turkije moeten worden tegengegaan. Ook Egypte heeft zich al tegen de Turkse plannen uitgesproken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.