Met smaken als chocolade, marshmallow en aardbei zijn elektronische sigaretten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vooral gericht op kinderen en adolescenten.
In haar nieuwe verslag over de bestrijding van tabaksgebruik waarschuwt de WHO opnieuw voor elektronische nicotine-inhalatoren. Ook de e-sigaret, die wordt voorgesteld als een gezonder alternatief voor traditionele tabaksproducten of zelfs als een manier om te stoppen met roken, is wel degelijk gevaarlijk, benadrukt de WHO, die pleit voor meer regelgeving.
De organisatie roept “regeringen op om regelgeving in te voeren om te voorkomen dat niet-rokers [elektronische sigaretten] beginnen te gebruiken, om de verdere verspreiding van roken onder de bevolking tegen te gaan en toekomstige generaties te beschermen”.
E-sigaretten niet gereguleerd in 84 landen
Momenteel heeft meer dan de helft van de landen in de wereld minstens één maatregel genomen om het gebruik of de promotie van e-sigaretten gedeeltelijk (79) of volledig (32) te verbieden. Dit betekent dat er nog 84 landen zijn waar geen enkele vorm van regelgeving bestaat voor elektronische nicotine-inhalatoren.
“Deze producten zijn enorm divers en evolueren snel. Sommige kunnen door de gebruiker worden aangepast, waardoor de nicotineconcentratie en de risico’s moeilijk te reguleren zijn. Andere worden als ‘nicotinevrij’ op de markt gebracht, maar blijken bij het testen vaak toch het verslavende bestanddeel te bevatten”, zegt Dr. Rüdiger Krech, directeur van de afdeling gezondheidsbevordering van de WHO. “Het kan bijna onmogelijk zijn de nicotinehoudende producten te onderscheiden van de niet-nicotinehoudende, of zelfs van sommige tabakhoudende producten. Dit is slechts één manier waarop de sector tabaksontmoedigingsmaatregelen omzeilt en ondermijnt.”
Kinderen en tieners in het vizier
Nu de verkoop van sigaretten is teruggelopen, probeert de tabaksindustrie zichzelf opnieuw uit te vinden. Zo wil Philip Morris, de Amerikaanse tabaksproducent achter Marlboro-sigaretten, tegen 2025 meer dan 50 procent van zijn inkomsten uit rookvrije producten halen. Het bedrijf heeft de Britse regering ook gevraagd om sigaretten binnen tien jaar te verbieden.
Andere fabrikanten zetten in op e-sigaretten om nieuwe klanten te bereiken, vooral onder jongeren. Vandaar dat er zoveel verschillende en aantrekkelijke smaken zijn. Volgens de WHO gebruikt de sector valse argumenten om hun producten te verkopen, zonder aan te geven hoe gevaarlijk ze zijn.
“Terwijl de verkoop van sigaretten is gedaald, hebben de tabaksfabrikanten agressief nieuwe producten op de markt gebracht – zoals e-sigaretten en heated tobacco-producten (waarin tabak verhit wordt en niet verbrand, red.) – en gelobbyd bij regeringen om de regulering ervan te beperken. Hun doel is simpel: een nieuwe generatie verslaafd maken aan nicotine. We kunnen niet toestaan dat dit gebeurt”, zei miljardair Michael R. Bloomberg, ambassadeur van de WHO voor niet-overdraagbare ziekten en letsels.
(tb) (lb)