Amper 0,03 procent van de Vlaamse gezinnen kiest voor een dynamische elektriciteitsprijs, waarbij de prijs per uur afhangt van de uurprijzen op de groothandelsmarkt. Met zulke contracten kan je besparen op je stroomfactuur, maar je moet er wel wat moeite voor doen.
In het nieuws: Energiewaakhond CREG publiceert zijn eerste jaarverslag over dynamische elektriciteitsprijzen. Sinds 2021 zijn zulke contracten beschikbaar voor de huishoudens en kmo’s met een digitale meter in Vlaanderen.
Hoe het werkt: Bij een contract met een dynamische elektriciteitsprijs schommelt de energieprijs per kilowattuur mee met de prijzen op de groothandelsmarkt voor België.
- Er is een digitale meter voor nodig, wat in de praktijk betekent dat de prijsformule alleen in Vlaanderen aangeboden wordt.
- Ze staat tegenover de twee andere, veel courantere formules: een vaste prijs tijdens de looptijd van het contract en het contract met een variabele prijs. Bij die laatste optie varieert de stroomprijs ook mee met de groothandelsmarkten, maar dan op korte, middellange of lange termijn.
Het cijfer: De CREG telde op 30 september 2023 in totaal 1.830 lopende contracten met een dynamische elektriciteitsprijs.
- Op een totaal aantal van meer dan 6,2 miljoen actieve toegangspunten in Vlaanderen betekent dit een penetratiegraad van 0,03 procent.
- Als je het vergelijkt met het aantal digitale meters met meetregime 3 op dat moment, 29.439 stuks, “betekent dit dat het potentieel aan klanten tot 16 maal hoger ligt dan het huidige aantal”, schrijft de CREG. Meetregime 3 wil zeggen dat de netbeheerder per kwartier de verbruiksgegevens op je digitale meter mag uitlezen.
Meer context: Dat dynamische contracten vooralsnog een marginaal fenomeen zijn (in tegenstelling tot in Nederland), heeft volgens de CREG te maken met de recente introductie (tweede kwartaal 2021). Dat je voor de contracten een digitale meter nodig hebt waarvoor meetregime 3 geactiveerd kan worden, is uiteraard ook een belemmering.
Lagere stroomfactuur?
De grote vraag: Maar zijn dynamische stroomcontracten eigenlijk wel financieel interessant? Dat hangt van het soort verbruik af, antwoordt de CREG.
- “Contracten met dynamische prijzen kunnen interessant zijn wanneer een consument zeer energieverslindende toestellen heeft, zoals een warmtepomp, elektrische verwarming of een laadstation voor een elektrische auto waarvan het gebruik niet gecompenseerd wordt door zonnepanelen”, schrijft de toezichthouder.
- De voorwaarde is wel dat de consument in staat moet zijn om die verbruiksmomenten te programmeren op momenten dat de groothandelsprijzen laag zijn. “De huishoudelijke opslag van elektriciteit kan ook een belangrijke rol spelen”, vult de CREG aan. “Die kan het mogelijk maken om op een ander moment te verbruiken door te laden wanneer de prijs laag is en te injecteren wanneer de prijs hoog is.”
Anders gesteld: Voor consumenten zonder zulke grote toestellen is de prijsformule veel minder interessant. “Het elektriciteitsverbruik voor dagelijkse activiteiten – zoals koken of verlichting – kan immers niet gemakkelijk kunnen worden uitgesteld of gewijzigd”, zegt de CREG.
Bovendien: Je moet er ook je tijd in steken.
- Voor een gemiddeld gezin dat zijn verbruikspatroon niet aanpast, is het voordeel van dynamische stroomcontracten heel beperkt, zo blijkt uit de simulaties door de CREG. Wie erin slaagt zijn verbruik naar de zes goedkoopste uren van de dag te verschuiven, kan wel aanzienlijk besparen.
- “Om van de voordelen van deze contracten te kunnen genieten, moeten consumenten enerzijds actief hun elektriciteitsverbruik nauw opvolgen en hun gedrag structureel aanpassen in functie van de prijssignalen. Anderzijds is het voordeel ook afhankelijk van de slimme energiesystemen die de consument zich technisch en financieel kan veroorloven”, zegt de regulator.
👉 Het volledige verslag vind je hier.