Waarnemers waarschuwen dat de wereldeconomie tegen 2025 zal moeten afrekenen met een tekort aan mijnprojecten. Daardoor zou er een serieuze droogte van het cruciale metaal koper kunnen ontstaan, wat gevolgen zal dragen voor de uitbouw van duurzame energie. De opdoemende aanbodskloof van het metaal maakt het lastiger en vooral duurder om een nieuwe kopermijn uit de grond te stampen. Om die kloof te dichten zal er volgens experts een voorraad van 10 miljoen ton koper nodig zijn.
Binnen de tien jaar zullen we mogelijks moeten opboksen tegen een ongezien tekort aan het metaal koper. Dat metaal is broodnodig voor de opzet van nieuwe infrastructuurprojecten en economisch herstel na een crisis.
Koper is namelijk essentieel voor het produceren van bouwmaterialen zoals elektrische kabels en waterleidingen. Het metaal wordt ook gebruikt voor de opbouw van de duurzame energiesector, die binnen dit decennium nog versneld zal moeten worden. Koper komt voorts ook te pas aan de productie van batterijen en motoren voor elektrische wagens.
Daarbij heeft de prijs van het metaal een signaalfunctie om het herstel van economieën aan te kondigen. Eind februari schoot de prijs van koper ook al omhoog omdat investeerders verwachten dat de vraag naar het handelsartikel na de coronacrisis enkel zal toenemen. Die marktschok verbreedde enkel maar het groeiende aanbodtekort van koper.
Injectie van 100 miljard dollar nodig
De koperindustrie zal een astronomisch bedrag van 100 miljard dollar moeten investeren om het huidige tekort van 4,7 miljoen ton koper tegen 2030 goed te maken. Anders zal de opstart van duurzame energie- en transportsectoren wereldwijd vertraagd worden. Dat schat de BI-groep CRU, die handelsartikelen zoals metalen en de mijnbouw in de gaten houden.
Indien de mijnbouwindustrie geen actie zal ondernemen, kan het aanbodtekort aanzwellen tot wel 10 miljoen ton koper, waarschuwt handelsondernemer Trafigura Group. Om zo’n kolossale aanbodkloof te dichten zouden er ongeveer acht mijnen nodig zijn die evenveel koper kunnen aanleveren als de Escondida-mijn van de BHP Group in Chili, die ook geldt als ‘s werelds grootste kopermijn.
Er staan wel al nieuwe kopermijnen in de steigers in Congo en Indonesië, al worden die projecten trager afgerond dan aanvankelijk verwacht. De mijn in Indonesië, die ontwikkeld wordt door Freeport-McMoRan, zou tegen het einde van 2021 operationeel moeten zijn. De mijn in Congo van het Canadese mijnbouwbedrijf Ivanhoe Mines zou tegen juli moeten opengaan.