In het hart van Tokio zorgt een unieke brouwmethode voor opschudding in de sake-industrie, meldt Reuters. Tokyo Port Brewing, de enige sakefabriek in de hoofdstad, heeft onconventionele technieken toegepast om klimaatverandering tegen te gaan.
De kleine batch-productie van de brouwerij maakt gebruik van aangepaste machines en ergonomische processen die minder energie en arbeid verbruiken dan een traditionele openluchtbrouwerij op het platteland. De compacte fabriek produceert ongeveer 30 kiloliter sake per jaar, genoeg om bijna 42.000 720-ml flessen te vullen.
De kracht van muziek
Maar wat Tokyo Port Brewing onderscheidt is het gebruik van muziek om het fermentatieproces te beïnvloeden. Yoshimi Terasawa, de 63-jarige hoofdbrouwer, beweert dat de micro-organismen in het vat worden geactiveerd door trillingen en de smaak van de sake kunnen veranderen afhankelijk van het soort muziek dat speelt.
Een model voor duurzaamheid
Terasawa gelooft dat zijn compacte brouwerij een model biedt voor de uitdagingen waar de industrie voor staat. De veranderende smaak van de consument en de vergrijzing van de Japanse bevolking hebben de vraag aangetast, waardoor het aantal sakebrouwerijen sinds het hoogtepunt in de jaren 1970 met tweederde is gedaald tot iets meer dan 1100 nu, waarvan meer dan de helft in de rode cijfers draait.
De uitdagingen aangaan
De brouwerij wordt geconfronteerd met andere uitdagingen, zoals een tekort aan arbeidskrachten omdat brouwers met pensioen gaan, stijgende brandstofkosten en een verstoring van de rijstaanvoer als gevolg van de opwarming van de aarde. Terasawa is er echter van overtuigd dat zijn compacte bedrijf een oplossing kan bieden voor deze problemen.
De toekomst van sake brouwen
Terasawa voorspelt dat kleine brouwerijen zoals Tokyo Port Brewing in de toekomst veel waarde zullen hebben. Het proces begint op een balkon op de vierde verdieping, waar de rijst 70 minuten wordt gestoomd, voordat het door openingen naar een ruimte wordt getrechterd waar de schimmel wordt aangebracht, en ten slotte wordt gefermenteerd en gebotteld.
Een stap in de richting van duurzaamheid
Nu de sake-industrie voor uitdagingen blijft staan, zou de innovatieve aanpak van Tokyo Port Brewing een stap in de richting van duurzaamheid kunnen zijn. Door het energieverbruik en de arbeidskosten te verlagen en tegelijkertijd sake van hoge kwaliteit te produceren, stelt de brouwerij een voorbeeld voor anderen.
Key Takeaways
- Unieke brouwmethode toegepast door Tokyo Port Brewing om klimaatverandering tegen te gaan
- Muziek gebruikt om het fermentatieproces te beïnvloeden, waardoor de smaak van sake verandert
- Compacte brouwerij produceert sake van hoge kwaliteit met minder energieverbruik en arbeidskosten
- Kleine brouwerijen zoals Tokyo Port Brewing kunnen in de toekomst grote voordelen hebben