De zorgorganisatie i-mens heeft eerder dit jaar het prijskaartje van de dienstencheques fors opgetrokken. Die deed dat onder meer om de poetshulpen een hogere verloning te geven. De onderneming laat nu weten dat er weinig klanten de samenwerking hebben stopgezet sinds de prijsverhoging.
In het nieuws: Klanten bij i-mens betalen sinds februari een bijdrage van 5 euro per dienstencheque. Daardoor kost een uur poetshulp bij het dienstenchequebedrijf 14 euro in plaats van de reguliere 9 euro per uur.
- I-mens voorzag weliswaar in een sociaal tarief. Voor klanten met recht op een verhoogde tegemoetkoming was de verhoging iets minder fors: 2,50 euro.
- Ondanks die fikse prijsverhoging zag de zorgorganisatie het klantenbestand nauwelijks inkrimpen, schrijft De Tijd. Van haar 12.000 klanten liet 5 procent (623) weten dat ze hun contract stopzetten vanwege de duurdere cheques.
- “Die afhakende klanten werden snel vervangen door nieuwe klanten, die wel bereid waren het hoger tarief te betalen”, voegt de organisatie eraan toe.
Hogere verloning personeel dankzij duurdere dienstencheques
Details: Wat doet i-mens met dat extra geld?
- Allereerst gaat er 1 euro van de prijsverhoging naar de huishoudhulpen zelf. Volgens i-mens resulteert dat in een nettoverhoging van 100 euro per maand voor wie voltijds werkt.
- 2 euro gaat naar opleiding en omkadering van de poetshulp.
- De overige 2 euro moet i-mens helpen om opnieuw break-even te draaien.
Zoom in: Ook enkele andere dienstenchequebedrijven hebben onlangs de klantenbijdragen naar boven bijgesteld. Al waren die prijsstijgingen minder fors dan bij i-mens.
- Het Poetsbureau, de grootste aanbieder van poetshulp in ons land, stapte op 10 januari over van een vaste bijdrage van 40 euro per halfjaar naar een bijdrage van 1 euro per gepresteerd uur.
- Bij Trixio is de halfjaarlijkse bijdrage gestegen van 48 naar 72 euro.
Maar: Bij tal van andere bedrijven is de prijs het voorbije jaar nagenoeg ongewijzigd gebleven, ondanks de inflatie.
- Dat betekent dat de klanten nog steeds 9 euro per cheque betalen. Ze genieten bovendien van een belastingvermindering. Voor aanslagjaar 2024 (inkomstenjaar 2023) wordt een belastingvermindering toegekend van 20 procent op maximaal 1.720 euro aangekochte dienstencheques per persoon. De effectieve kostprijs van een dienstencheque komt daarmee uit op 7,2 euro.
Blauwdruk voor opwaardering van de sector
Opgemerkt: De beroepsfederatie Federgon is al een tijdje vragende partij om het prijskaartje van de dienstencheques op te trekken.
- “Het systeem is zeer fragiel”, merkt Ann Cattelain, CEO van Federgon, op. “De top 25 van de dienstenchequebedrijven realiseert een winstmarge van een half procent (0,55%). 37,7 procent van de dienstenchequebedrijven is zelfs verlieslatend.”
- De federatie heeft daarom een blauwdruk klaar voor een opwaardering van de sector, met aandacht voor een duurzame financiering én een toekomstgericht loopbaanbeleid. Een van de speerpunten is een algemene verhoging van de dienstencheques met 5 euro.
- Volgens Cattelain is zo’n verhoging mogelijk zonder die op de klanten te verhalen. “Er is tien jaar niet geïndexeerd”, klinkt het. “Het is tijd om de inruilwaarde die we van de Vlaamse regering krijgen op te trekken.” Voor zo’n hogere Vlaamse bijdrage is evenwel weinig draagvlak.