Duur gas jaagt ook prijzen van bouwmaterialen hoger

De economen van ING waarschuwen voor een neveneffect van de hoog opgelopen gasprijzen: ook bouwmaterialen als bakstenen en cement zouden wel eens flink duurder kunnen worden.

Wie bouwplannen heeft, informeert best eens naar de prijsverwachtingen voor de voorziene bakstenen of het cement. Want anders dreigen er onaangename verrassingen.

De ING-studiedienst wijst er in een marktanalyse op dat de producenten van bakstenen, beton en cement zware gebruikers zijn van aardgas. Als de gasprijzen stijgen, gaan de productiekosten dus meteen ook omhoog. “Aardgas kan bijvoorbeeld makkelijk een derde van de kosten van een baksteenfabriek uitmaken, aangezien verwarming een essentieel deel is van het productieproces”, schrijft ING-econoom Maurice van Sante.

Lokale markten

De hogere energieprijzen werden de voorbije weken niet automatisch doorgerekend. De prijzen voor beton, cement en bakstenen kenden de voorbije weken vooralsnog geen grote stijgingen, stelt ING vast.

Dat heeft te maken met de typische structuur van de markt voor zulke bouwmaterialen. Omdat ze moeilijk over lange afstanden te vervoeren zijn, zijn de markten voor beton, cement en bakstenen vaak lokaal gesegmenteerd. Dat betekent dat de producenten enige macht hebben over de prijszetting, wat tot minder schommelende prijzen leidt dan op meer concurrentiële markten zoals plastics of staal.

Maar een aanpassing aan de duurdere energiekosten lijkt hoe dan ook onvermijdelijk, omdat de producenten hun winstmarges gaan willen beschermen. De prijzenschok als gevolg van het dure gas moet nog komen.

Domino

Dat kan leiden tot een domino-effect, want daardoor stijgen ook de kosten van andere delen van de vastgoedketen, zoals aannemers en projectontwikkelaars.

ING noteerde in de eerste jaarhelft al de hoogste prijsstijgingen voor bouwmaterialen sinds 2004. Daar komt de energieschok nu nog bovenop. “De bouwsector kampt nu al met fors hogere hout-, plastics- en metaalprijzen. Stijgende kosten van beton, cement en bakstenen zullen de toch al lage marges nog meer onder druk zetten en kunnen ook leiden tot nieuwe verstoringen van de toeleveringsketen, als leveranciers zich genoodzaakt zien om de productie te verminderen.”

(bzg)

Meer