Duizenden jobs op de tocht bij Mercedes-Benz

De Duitse auto- en truckbouwer Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, schrapt duizenden jobs wereldwijd tegen 2022.

Dat kondigde Daimler vrijdag aan na een akkoord met de vakbonden. Een precies aantal geeft het bedrijf niet, maar volgens Duitse media gaat het om minstens 10.000 jobs die geschrapt worden.

De groep zegt de banen ‘op een sociaal verantwoordelijke manier’ te zullen afbouwen en ‘zal onder meer gebruik maken van natuurlijk verloop’.

Minder managers

Bij Daimler werken wereldwijd 299.000 mensen, waarvan 145.000 bij de auto-afdeling Mercedes. De andere grote afdelingen zijn Daimler-trucks (83.000) en Mercedes-bestelwagens (26.000).

De auto- en truckbouwer zal zijn programma’s voor deeltijds werk uitbreiden en vrijwillig vertrek aanmoedigen in thuisland Duitsland. Een op de tien managementposities, wat neerkomt op 1.100 jobs, wordt geschrapt.

Dat alles moet de personeelskosten met 1,4 miljard euro verminderen tegen 2022.

Geen verrassing

De sanering komt niet als een verrassing, want twee weken geleden al maakte het bedrijf duidelijk dat het de kosten fors wil verlagen, onder meer door het mes te zetten in het personeelsbestand.

De auto-industrie staat voor de grootste transformatie in haar geschiedenis

Daimler

De ingreep komt er kort na een gelijkaardige aankondiging door land- en sectorgenoot Audi. Net als Audi wil Daimler meer geld vrijmaken om de overgang naar elektrisch en autonoom rijden te bekostigen. ‘De auto-industrie staat voor de grootste transformatie in haar geschiedenis’, zegt Daimler.

Lees ook: Massa-ontslag Audi niet meer dan een voorproefje

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20