Frankrijk stuurt duizenden soldaten op trainingsmissie naar Roemenië


Key takeaways

  • Om zich voor te bereiden op een potentiële strijd met Rusland, heeft het Franse leger in de afgelopen jaren een ingrijpende verandering ondergaan.
  • De belangrijkste uitdaging is om te zorgen voor een snelle en efficiënte militaire mobilisatie op de routes tussen Frankrijk en Roemenië, wat wordt aangepakt door problemen te elimineren.
  • Het Franse leger bereidt zich voor op een confrontatie met Rusland en 2025 wordt een sleuteljaar voor hen.

Duizenden Franse soldaten nemen volgend jaar mei deel aan een grote militaire oefening in Roemenië. Het doel van de oefening is om te beoordelen of de Franse troepen in staat zijn om in tien dagen te reageren op een mogelijke Russische dreiging en om duizenden troepen in te zetten in Roemenië. Deze stap betekent in feite dat Parijs zich voorbereidt op een confrontatie met de Russen.

De transformatie van het Franse leger

Om zich voor te bereiden op een potentiële strijd met Rusland, heeft het Franse leger in de afgelopen jaren een ingrijpende verandering ondergaan. Volgens journalisten van Politico wordt 2025 een sleuteljaar voor het Franse leger. Generaal Bertrand Toujouse benadrukte dat ze de afgelopen jaren niet alleen oorlogjes hebben gespeeld, maar ook hebben geoefend op degenen met wie ze daadwerkelijk ten strijde zouden trekken.

De moeilijkheden van militaire mobiliteit

De Franse landstrijdkrachten hebben een ingrijpende verandering doorgemaakt om zich voor te bereiden op een conflict dat net zo heftig is als de oorlog in Oekraïne. De grootste uitdaging is om te zorgen voor een snelle en effectieve militaire mobilisatie op de routes tussen Frankrijk en Roemenië. Volgens generaal Pierre-Éric Guillot is het verbeteren van de militaire mobiliteit een belangrijke taak in Europa en wordt deze nog steeds belemmerd door bepaalde douanemaatregelen, maar is er grote vooruitgang geboekt bij het diversifiëren van de routes.

De problemen aanpakken

Sindsdien hebben de betrokken landen gewerkt aan het oplossen van de problemen. In 2022 werd de troepeninzet in Roemenië gehinderd door ontoereikende treinen voor het vervoer van militair materieel, bureaucratische obstakels en grenscontroleprocedures.

Eerder sloot de Franse president Emmanuel Macron het sturen van troepen naar Oekraïne niet uit en presenteerde hij voorstellen die mogelijks tot een confrontatie tussen de NAVO en Rusland zouden kunnen leiden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.